Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

頂きます – itadakimasu

Ja hoor, wij deden het ook. Maar ja, nu moest het wel. Dit was geen gewone Hemelvaart. Dit was de Hemelvaart dat Loods5 open was. Nee, niet die in Zaandam of Sliedrecht…die hier, om de hoek! Hemelsbreed is het 500 meter denk ik? Lopend twee kilometer, want tja, we moeten toch even om de geluidswal geen en de snelweg oversteken. Prima Hemelvaartwandeling.

Eenmaal daar was waar wat we voorspelden: we waren niet de enige bezoekers. Gek genoeg was het in de winkel druk, maar bij de kassa totaal niet. Veel kijkers, weinig kopers? Wij kochten ook niets. Wel veel inspiratie opgedaan, waarmee we eerst maar eens de meetlint bij moeten pakken of dat allemaal wel past in ons huis. Of sparen, want het is geen goedkope winkel.

Op de wandeling terug besloten we boodschappen te doen voor het avondeten. De kinderen waren logeren, dus een hapje voor twee. Niet te ingewikkeld. Ineens zegt Rinke: “Die mie die jij vroeger vaak maakte!” Vroeger als in de tijd dat ik koken nog een straf vond. Inmiddels blijkbaar zoveel gekookt dat ik geen idee meer had wat er in die mie ging. Waarschijnlijk iets uit een pakje. Dat doen we nu niet meer, dus: oud gerecht in een nieuw jasje!

Itadakimasu (eet smakelijk)

Kip Teriyaki met udon noodles

IMG_1085

Ingrediënten

 • 400 gram kippendijfilet
 • 150 ml sojasaus
 • 150 ml mirin (rijstwijn, staat ook vaak bij de Japanse producten in de supermarkt)
 • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
 • sesamzaadjes (blank)
 • zoutvlokken of zeezout
 • Udon Noodles (als het goed is bij dezelfde Japanse producten. Mie mag natuurlijk ook)
 • Sugarsnaps
 • Paksoi
 • Cashewnoten (ongezouten)

Bereiden

Alle ingredienten (behalve kip, groenten en noodles) mixen. Snij de kip in blokjes en marineer het in de teriyakisaus (minimaal een kwartier). Verhit een pan, schep de kip in de pan en wok het tot de kip gaar is. Haal de kip uit de pan en schenk de overgebleven marinade in de hete pan. Door de zoete rijstwijn dikt de saus in (carameliseert). Als je het lekker stroperig vindt doe je de kip er weer bij.

Ik heb de sugersnaps in een pan kokend water licht geblancheerd. Daarna omgeschept met de kip. De paksoi kan hier op het laatst ook bij, fijngesneden natuurlijk. Rooster wat cashewnoten en voeg ook deze toe aan de kip.

Bereid ondertussen de noodles zoals op het pak staat aangegeven. Schep de noodles op een bod. Schep je teriyaki kip hier bovenop. Als garnering heb ik er wat Wasabi Furikake kruidenmix over gestrooid. Gekocht bij de Toko, heerlijk! (Ook over tonijnsteak, yum!)

De eigen draai

Het gaat mij er vooral om dat je makkelijk en lekker kookt. Mijn recepten zijn hopelijk een inspiratie, maar hoeven echt niet letterlijk gevolgd te worden. Liever geen sugarsnaps of paksoi? Chinese kool, courgette, taugeé (die waren we vergeten) of andere groenten kunnen natuurlijk ook. Ik las dat in originele teriyaki Sake wordt gebruikt. Dat heb ik nooit in huis…dus ook niet gebruikt. Noodles kun je ook vervangen door rijst of mie of … Dat is het leuke aan koken: maak klaar waar jij zin in hebt. Een beetje van jezelf en een beetje inspiratie van mij. Mooi toch?

IMG_1078 IMG_1079

One Comment

 • Lilian

  mmm klinkt en ziet er lekker uit , enne we hebben de rijen gezien voor Lodds 5 toen we er langs reden naar de Ikea ;-)en we dachten ……………in de vakantie maar 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: