Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Ah…nice! Mijn eerste tulband

Anijs tulband 1Ja echt. Ik heb nog nooit een tulband gebakken. Gek eigenlijk. Hoewel, het is natuurlijk gewoon een cake in een andere vorm, dus zo gek is het nou ook weer niet.

Hoe dan ook, mijn eerste tulband. Geslaagd ook. Met anijs en chocolade, twee van mijn favoriete smaken. Vooral dat anijs. Ik ga graag op kraamvisite, dol op muisjes. Gestampte muisjes, nog lekkerder. Op een witte boterham met lekker veel boter. Nee, niet gezond, maar wat een smaak! Appelsap, warm, met steranijs. Of steranijs in een stoofpot of tajine. Heerlijk!

anijsblokjes

Warme melk van oma

Het doet me altijd denken aan de warme melk van oma vroeger. Van die blokjes van De Ruyter. Een klein doosje met anijsblokjes, die je moest oplossen in warme melk. Ik vond het niet te drinken! Nee, echt niet. Dat lag niet zo zeer aan die anijs. Melk. Als kind vond ik melk echt niet lekker. Vooral warme melk deed me gruwelen. Thuis dronken ze allemaal warme melk in de koffie. Dat moest ik dan in een pannetje opwarmen en dan blijven kloppen met de garde. Deed ik dat niet, dan kwamen er vellen op. VELLEN! Bah! Zo’n vel zat dan ook wel eens in mijn warme anijsmelk.

Brrrr…de rillingen lopen me weer over de rug.

Inmiddels lust ik gewoon melk. Liefst koude melk, dat dan weer wel. Anijsmelk drink ik nooit. Dat is toch een brug te ver denk ik.

Anijs tulband 2Anijstulband met chocolade

  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels anijszaad (gemalen)
  • 2 eetlepels melk
  • 4 eieren
  • een schep chocoladehagel (ik had de extra pure, grote korrel van De Ruyter)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Boter en suiker romig mixen. Eén voor één de eieren erbij en daarna schep voor schep het bakmeel. Als laatste de melk en het anijszaad. Je hebt nu een romig deeg. Roer de hagelslag erdoor en schep het deel in de tulbandvorm (al dan niet ingevet, ik heb zo’n siliconending, ideaal!)

45-50 minuten bakken. In de vorm laten afkoelen. Storten en dan op een rooster helemaal laten afkoelen.

Eet smakelijk!

Anijs tulband 2 Anijs tulband 1

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: