Altijd een paar happen proberen

Rabarber Curd Koek 4Mijn oma maakte vroeger vaak rabarber. Vers uit de tuin van haar zus en zwager kookte ze de roze stengels tot moes. Ik gruwelde ervan. Vieze zure slierten waardoor mijn mond nog uren wrang aanvoelde. Ik vond het maar niets.

Zowel mijn oma als mijn moeder hanteerden bij het eten een vaste regel:

Altijd een paar happen proberen

Geen ‘lust ik niet’ en iets anders krijgen. Of, zoals ze dat in moderne opvoedtermen noemen: “blijven aanbieden”. Blijkbaar de perfecte aanpak, want inmiddels is rabarber een van mijn lievelings. Zodra het rabarberseizoen wordt geopend sta ik vooraan om die prachtige roze stengels in te slaan. Heerlijk bij groente. vlees en aardappels. In de yoghurt of hangop. Tot moes gekookt met een paar frambozen of aardbeien. In de chocorabarcheesebrownie. Met chocolademousse…oef.

Woensdag kwam ik thuis. Er lag een stapeltje rabarber op het aanrecht, afkomstig uit de moestuin van mijn schoonmoeder. Prachtig roze. Bij de supermarkt is de rabarber voornamelijk groen en zelfs bij de groentenboer zijn de stengels niet zo mooi roze als deze uit eigen tuin. De kleur nodigde uit curd te maken.

Rabarbercurd met espresso-chocoladeshortbread. Het blijkt een heerlijke combinatie van smaken. Niet te zoet, knapperig en romig en ook nog eens in gewenste porties te snijden…mocht je een klein stukje willen 😉 Ondanks de uitspraak ‘ik lust geen rabarber’ is deze koek goedgekeurd door het hele gezin. Want ook bij ons geldt die ene regel: alles blijven proeven. Soms tot ongenoegen van de meiden, maar daar zijn ze ons later vast dankbaar voor.

Ingrediënten

Curd:

  • 250 gram rabarber
  • sap van een halve sinaasappel
  • een paar frambozen (voor de kleur)
  • 65 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 30 gram boter
  • sap van een halve citroen

Shortbread:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 100 gram suiker
  • een kopje espresso
  • een snuf zout
  • twee blokjes pure chocolade, fijngeraspt

Bereiden

Curd:

Was de rabarber en snij de stelen in stukken. Doe ze met een scheutje water, sinaasappelsap en een schep suiker in de pan. Af en toe roeren en laten koken tot er geen stukken meer zijn. Laat de rabarber wat afkoelen. Schenk het in een kom en pureer met de staafmixer tot een gladde massa.

Klop het eigeel met de rest van de suiker en een snuf zout. Verwarm dit au bain marie. Voeg schep voor schep de curd toe, blijf roeren. Pureer ondertussen de frambozen. Is je curd wat gelig geworden door het eigeel? Haal de frambozen door een zeef, zodat de pitjes niet meekomen en kleur hiermee de curd weer wat roze. Blijf nog een minuut of 10 roeren, de curd dikt nog wat in.

Laat het afkoelen, roer nog even goed door, anders krijg je klontjes. Je kunt de curd nu in een pot gieten, afsluiten en (wel een week) in de koelkast bewaren.

Shortbread:

Mix alle ingredienten tot een deeg. Kneed nog even na tot het een mooie gladde bol is. Wikkel in folie (of in een boterhamzakje) en laat dit een uur in de koelkast rusten. Zet de oven aan op 170 graden. Laat het deeg weer even op temperatuur komen, zodat je het kunt uitrollen tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de lap deeg hier op. Bak in een kwartier gaar. Blijf wel opletten, de ene oven is de andere niet en het moet niet te donker worden.

Haal de plaat uit de oven en laat even afkoelen. De oven nog niet uitzetten! Shortbread afgekoeld? Giet dan de curd over de koek. Daarna mag de plaat nog zo’n tien minuutjes terug in de oven. Wederom laten afkoelen. En dan kiezen: in de koelkast bewaren of gelijk in stukken snijden en uitdelen maar! Mijn plaat was zo’n 30 bij 24 centimeter, ik heb er 20 stukjes uit gesneden:

Schermafdruk 2015-05-31 21.01.26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top
%d bloggers liken dit: