Amersfood,  Story of my life

Ander(s) gebak(ken) | Glutenvrij

Een van mijn tantes heeft Coeliakie. Een chronische darmaandoening waardoor ze glutenvrij moet eten. Voorheen heel lastig, de laatste jaren iets makkelijker. Nee, niet de opgave/aandoening, maar de verkrijgbaarheid van producten. Steeds meer supermarkten verkopen glutenvrije producten. Brood, taart, zoutjes, koekjes…inmiddels kunnen we tante Coby wel iets meer variatie voorschotelen dan hazelnootschuimgebak en crackers! De glutenvrije appeltaart van de Plus stond al klaar toen ik vanmorgen de zomerfruit-taart voor Jelka’s verjaardag bakte. Ondertussen bleef het door mijn hoofd malen. Coby was gisteren zelf jarig. Zou ik niet – als een soort cadeautje – zelf iets kunnen bakken? Dat bedenk ik dan op zondagochtend. Te weinig tijd om ’s middags naar de supermarkt te gaan. Afhankelijk van de voorraadkast zoek ik op internet naar mogelijkheden.

In de la staat amandelmeel (ik maak soms macarons), ik heb pure chocolade, eieren, suiker, nog een klein beetje roomboter… Google leert me dat dit allemaal ook echt glutenvrij is. Op een andere site vind ik een recept voor torta caprese. Voor deze chocoladetaart wordt amandelmeel gebruikt in plaats van bloem. En dus glutenvrij! Aan de slag dan maar.

Glutenvrij

Glutenvrij taartje in zes stappen!

  1. Eidooiers en suiker kloppen
  2. Chocolade en boter smelten & door eisuikermengsel roeren
  3. Sap van een citroen toevoegen
  4. Amandelmeel toevoegen en roeren tot ‘deeg’
  5. Eiwitten stijf kloppen en door het eisuikerchocobotercitroenamandelmengsel SPATELEN (rustig omscheppen dus)
  6. In de vorm, ongeveer 170 graden, zo’n 30 minuten bakken (Zet de oven niet te hoog. Controleer na een half uur met een pin of er geen deeg meer aan plakt. Hoeft niet droog, mag best een beetje ‘natte cake’ zijn, maar niet té

Ik heb er wat zomerfruit op gelegd, dat had ik achtergehouden van de plaattaart. Maar slagroom lijkt mij ook heerlijk! Of een frambozencoulis? Of gewoon pure chocolade? Beetje poedersuiker? Hmmm……

Taartje-eindresultaat

PS Dit recept levert een taartje van 10 centimeter doorsnee op. Heel machtig, maar voor meer personen dus even de ingrediënten vermenigvuldigen!

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: