Amersfood,  Story of my life

Beluga loves me! Met een korreltje zout…

De doos gaat open. Mooi goudkleurig vloeipapier straalt me tegemoet. Dat belooft wat!

Eigenlijk beloofden de vooraankondigingen al heel wat hoor. Hans van Wolde. Beluga. Het thema: “Beluga loves you”. Wij waren deze zomer al fan van de Beluga-ijsjes. Ik hou helemaal niet van vruchtenijs op een stokje, maar deze waren toch wel erg lekker. Bijzonder dat Beluga verder kijkt dan alleen het restaurant.

Beluga box

Het eerste dat opvalt is de roze rijst. Nou nee, eerst de sterretjes, maar daarna de roze rijst. Roze! Latao rijst, ook wel ‘rijst met glamour’ genoemd. Glam Wedding Pink. Bijna te mooi om waar te zijn. Chemisch? Nee zeker niet. de roze kleur dankt deze Indiasche bio-rijst aan sinaasappel, duindoorn en roze rapen. Snel proeven!

Tweede blikvanger (en al op) is het Beluga bier. Eigen bier dus. Hans van Wolde adviseert het ijskoud met gember en verveine in wijnglas. Zo ver zijn we niet eens gekomen. Ook puur in een mooi bierglas is het een erg lekker en fris biertje. Een beetje zomer in de winter…

Dan de chocolade van La Fève. Sterrenbonbons, samengesteld door diverse chefs, waaronder Hans van Wolde. Onze dochters wilden eigenlijk gelijk aanvallen. Maar gelukkig nam ik er eerst zelf eentje: we hebben die met olijfolie, verveine, vanille, ananas en gezouten karamel. Het was voor mij even doorbijten voor een heerlijke nasmaak. Niet voor de meiden, lekker alle vier de Sterrenbonbons voor mezelf!

Toeval wil dat we vorige week op de Smaak van de Streek stonden met Kerstkruiden voor in de appelsap. Helaas toen geen gedroogde sinaasappel. Nu wel! Lekkerrrr.

Nog een toeval: op die markt stond ook Jacob Beeker. Naast de vaste rundvleesproducten had hij nu ook mangalica-vlees bij zich. Vlees van het wolvarken. Helaas was het al op voor ik kon proeven. Maar…hier de herkansing! De Mangalicahof. Oprichter Maarten Jansen omschrijft het mooi op zijn site: ‘Twintig jaar geleden begon ik met de productie van biologisch vlees. De reactie van de consument was: ‘Het smaakt prima, maar ik proef geen verschil met “gewoon” vlees.’ Daarom heb ik besloten elk onderdeel van de vleesproductie in eigen hand te nemen. Ik ben op zoek gegaan naar een manier van veehouderij om biologisch vlees wél die onderscheidende smaak te geven. Je kunt het wel allerlei certificaten meegeven, het gaat erom dat het vlees in alle opzichten optimaal is: smaakvol, zonder bijsmaak!

Alsof er een geurtje in de box zat. Het bleek zout. Zwart zout. In een buisje, waardoor het nog specialer lijkt. ‘Black Lava Salt Hawaii‘, dat klinkt, of niet? Hans van Wolde denkt aan zeebaars….ik aan salted caramel. Hmmm…

Als een-na-laatste zat er een pot piccalilly in de box. My confession: never had piccalilly! Echt, nog nooit! Eens moet de eerste keer zijn. Nu nog bedenken hoe of wat. Tips zijn welkom!

And last but nog least: Het boek “Moods” van Hans van Wolde. Het boek van Beluga. Niet alleen vol lekkere recepten, ook grappig (het korreltje zout) en leerzaam. Geen standaard kookboek. Het motto bij het boek:

“Geniet van het leven, haal alles er uit wat er in zit, maar neem het af en toe met een korreltje zout!”

Daar maak ik mijn 2015-motto van.

I love Beluga too!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.