Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Lekker Veluwe

Blauwe bramenvlekken en schaamrode wangen

bramen appel taart

Mijn blog op LekkerVeluwe.nl

Dagelijks check ik even hoeveel mensen mijn blog bezoeken. Dan ben ik vooral nieuwsgierig naar wát ze lezen. Is het dat ene recept, een grappig stukje over de kinderen of toch een persoonlijk verhaal over mijn leven met tinnitus?

Bizar genoeg staat één blog al jaren met stip op één: de bramen-appeltaart. Het hele jaar door wordt dit recept bekeken. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij zonder dat deze titel in de top-10 staat, maar vooral als het bramenseizoen opent schieten de bezoekersaantallen omhoog.

Eerlijk gezegd is het ook wel één van mijn favorieten. Ieder jaar hebben we een flinke oogst bramen uit eigen tuin. We eten ze zo uit de hand en in de yoghurt, maar er is altijd genoeg om ook een paar taarten te bakken. Er hangen ook al aardig wat appels in de boom. Zodra we die kunnen plukken staat er zeker snel weer een bramen-appeltaart in de oven.

Het enige nadeel? Vlekken! Vorige week plukten onze meiden met opa en oma bramen in het bos achter hun huis. Vooral bij onze jongste kan je er op rekenen. Bij ieder glaasje, bekertje, bakje of bordje dat zij vasthoudt valt er iets over de rand. Soms een klein beetje, maar van een heel glas limonade in haar schoot kijken we ook niet meer op in huize Van ’t Holt. Het was geen verrassing: bij vertrek excuseerde oma zich al voor wat bramenvlekken.

Ach, ze heeft het niet van een vreemde. Twee jaar geleden huurden we een prachtig huis in Frankrijk. Wijds uitzicht, fris zwembad, een zee aan ruimte én een complete keuken. We hebben tijdens die vakantie heel wat nieuwe gerechten gekookt. Bij een gerecht met bramen ging het mis. Pas toen ik de mixer aanzette realiseerde ik me dat een deksel best handig is. De – misschien wel net geschilderde – witte muur zat vol met blauwe vlekken.

Na deze vakantie bedacht ik het recept voor de bramen-appeltaart, waarbij je de bramen niet hoeft te malen. Gewoon, voor mijn eigen veiligheid. Maar mocht je dit recept maken, haal dan voor de zekerheid toch even een citroen in huis! Het was het enige middel waarmee ik die muur, gelukkig, weer wit kreeg. Insmeren met citroen. Het schaamrood op mijn wangen wegpoetsen bleek moeilijker…

Bramen-appel plaattaart

bramen appel taartVoor bodem en top

  • 600 gram bloem (gezeefd)
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • citroenrasp
  • 200 gram ongezouten boter
  • 2 eieren
  • het merg uit een vanilleboon
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 100 gram suiker
  • 4 theelepels maizena
  • citroensap
  • 600 gram bramen (meer had ik niet in huis ;-))
  • 2 appels, geschild en in blokjes gesneden

Meng bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en citroenrasp.

Voeg de boter toe in kleine stukjes, samen met de eieren, vanille en zout. Kneden tot een kruimeldeeg.

Doe de helft van het deeg in de bakvorm en druk dit aan tot een stevige bodem.

Meng de rest van de suiker met maizena en citroensap tot een soort papje.

Voeg de bramen en appel toe en meng dit met het papje.

Verdeel het fruit over de bodem.

Verspreid de rest van het deeg als crumble over het fruit.

Zet de plaat 45 minuten in een tot 180 – 200 graden voorverwarmde oven. Hou in de gaten of de bodem niet verbrandt. Als de bovenkant van de taart een beetje bruin is, is de bodem ook goed.

Laat de plaat helemaal afkoelen. Dat wordt het een lekkere stevige ‘koek’ en kun je het makkelijk in stukken snijden!

Geniet ervan!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: