Brownie met roomkaas | op herhaling, maar dan nog lekkerder!

Brownie met roomkaasVorige week was ik jarig! Dan moet je trakteren. En hoewel mijn collega’s het vast niet zo erg zouden vinden, kan ik volgens mezelf niet meer aankomen met een MultiVlaai. Toch?

Dit jaar bakte ik geen taart, maar koekjes. Meestal zijn er diverse collega’s op dieet of ze hebben net gesport of….nou ja. Bak je drie taarten, gaat meer dan de helft mee naar huis! Vinden ze thuis niet erg, maar het is wel een beetje zonde van al het werk. Dus, dacht ik, dit jaar doe ik koekjes.

Ik maakte dus een lading pistache-amandelkoekjes én een brownie met roomkaas. Deze brownie heb ik al vaker gemaakt. Maar dan in een kleinere vorm, waardoor het een hele hoge brownie werd. Nu bakte ik een platte variant, waardoor het meer van die lekkere taaie chocoladekoeken werden. Taai, klinkt niet zo lekker hè? Hipsterbakkers noemen het chewy! (Hoewel we die term in het kader van straattaal ook moeten heroverwegen, denk ik….)

Anyway, yum! Blijkbaar waren de koeken een schot in de roos, want zo heel veel ging er niet mee naar huis dit jaar…

Brownie met roomkaas

Ingrediënten

  • 200 gram (extra) pure chocolade
  • 200 gram roomkaas (monchou bijvoorbeeld)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 3 of 4 eieren
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 vanilleboon
  • eventueel: anijszaad, lepeltje oranjebloesemwater…

Werkwijze

  • Stel de oven in op 170 graden
  • Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen
  • Meng 75 gram suiker met 2 grote of 3 kleine eieren en 100 gram boter
  • Vouw de chocolade en het bloem door dit mengsel, doe er eventueel wat anijszaad bij
  • Mix de roomkaas met 1 ei, het merg uit de vanilleboon en 50 gram suiker en eventueel een lepeltje oranjebloesemwater
  • Hou je erg van anijs, dan mag er ook best een theelepeltje anijszaad door het roomkaasmengsel
  • Schenk 3/4 van het chocolademengsel in een bakplaat (ik had de plaat van Ikea: 38x26cm)
  • Schenk hierop het roomkaasmengsel 
  • Schenk het resterende chocolademengsel hier weer bovenop
  • Gebruik een vork om deze twee bovenste lagen een beetje te mengen, zodat er een mooi marmerpatroon ontstaat
  • Bak zo’n 35/40 minuten. Laat de brownie het liefst op een rooster afkoelen, zodat het niet sompig wordt in de bakvorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top
%d bloggers liken dit: