Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Buffalo Farm meets Donna Hay

Buffalo_Ricotta_DonnaHay_2Sinds dinsdag ben ik in bezit van een nieuwe kookbijbel. Hoewel…nieuw. Het is een ‘oudje’ en ik heb een paar jaar¬†onder een steen gelegen, maar eindelijk ligt HET boek op mijn nieuwe kast: Nieuwe Klassiekers van Donna Hay.

Ik ben fan van haar recepten. Geen poespas, niet te ingewikkeld en toch mooi en lekker! Een van onze vaste gerechten thuis zijn haar ‘sticky sesameballs‘. Daar hebben we nu een nieuwe favoriet aan toegevoegd: spinazietaart met ricotta.

Buffalo Farm

Buffalo_Ricotta_DonnaHay_4Niet zomaar ricotta trouwens. Vorige week kookten we thuis al gekarameliseerde worteltjes met een buffelburger. Ja echt, een hamburger van buffelvlees. Gewoon, uit Twente! In Denekamp, op het randje van Nederland richting Duitsland, staat de Buffalo Farm Twente. Voorheen een boerderij voor koeien en varkens, tegenwoordig koeien en waterbuffels. Als ik op de site kijk lijkt de overgang van varken naar waterbuffel niet zo groot. Ook waterbuffels knorren en liggen graag in de modder ūüėČ

De buffels worden gemolken en van de melk worden bijzonder lekkere kazen gemaakt. Ik kocht in Het Lokaal mozzarella en ricotta.¬†Beide kazen zijn zeer romig en vol van smaak. De spinazietaart (overigens met heerlijke wilde spinazie van BioRomeo) was dan ook erg zacht en smaakvol. Zo lekker dat Mirthe – onze sceptische eetster – tijdens het eten riep: “Dit mag je wel vaker maken, mama!”

Doen we.

Ingredi√ęnten

(Ik heb de hoeveelheden van de producten iets aangepast in vergelijking met het originele recept. Sorry Donna, ik kan me nu eenmaal niet zo goed aan recepten houden.)

– Bladerdeeg (zelf maken of een rol kant en klare deeg)
– 3 eieren
– 100 ml kookroom (Donna Hay gebruikt 80 ml single cream)
– 50 ml melk
– 40 gram geraspte parmezaan (en een beetje voor erbij)
– 250 gram spinazie
– 150 gram ricotta (in ons geval dus de Buffelricotta uit Het Lokaal)

Bereiding

Buffalo_Ricotta_DonnaHay_1De spinazie was al in huis, voor een paar dagen inkopen doen is soms handig. Tot je ontdekt dat je een avond moet overwerken. Twee dagen voor het bereiden van dit gerecht heb ik de spinazie 3 minuten geblancheerd, in ijswater gekoeld en in de diepvries gelegd. Op de dag zelf had ik na ontdooien heerlijke verse spinazie! Overigens stelt Donna Hay in haar boek diepvriesspinazie voor, dat kan natuurlijk ook.

De oven mag op 200 graden. Rol het deeg uit in de vorm. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul het met bakbonen. Bak het deeg ongeveer 10-15 minuten. Haal de bakbonen eruit en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven, zodat de bodem onder de bonen ook lekker crispy wordt. Draai de oven terug naar 175-180 graden (ik heb de oven al teruggedraaid toen ik de bodem zonder bakbonen in de oven deed…altijd bang dat ik iets verbrand!)

Ondertussen klop je de eieren en voeg je de parmezaan, melk en kookroom toe, net als een beetje peper en zout (als je dat lekker vindt en niet zoutloos hoeft te eten).

Haal de vorm uit de oven. Vul de bodem met de ricotta. Leg daar de spinazie overheen. Schenk als laatste het eimengsel in de vorm. Ik heb er nog wat parmezaanvlokken overheen gestrooid, dat zijn de ‘kaasvlekken’ op de foto. De taart mag nog zo’n 20-25 minuten in de oven tot het ei gestold/gaar is.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: