Butter chicken

Op dit moment staat bij ons alles in het teken van Het Lokaal. Het draait om streek en streekproducten. Met al 111% op de crowdfundteller lijkt Het Lokaal echt werkelijkheid te worden. Wat gelijk de bizarre bijkomstigheid heeft dat er mensen zijn die denken dat wij alleen maar ‘uit de streek’ eten.

Sorry, dat is niet zo.

Mijn smaakpapillen ontwaken bij de oosterse keuken. Ik ben dol op die rijke specerijen en kruiden. Marokkaans, Indiaas, Japans… Naast alle lokale lekkernijen kook ik ook graag buiten de landsgrenzen. In mijn – als handbagage meegenomen – Marokkaanse tajine pruttelt regelmatig een stoofschotel. De mirin en shichimi togarashi (samengesteld door Jonnie Boer, toch een beetje streek?) mogen best in grootverpakking. “Curry” staat zelfs op het favorietenlijstje van de meiden. Hoewel…die curry bleef tot op heden beperkt tot één groene curry, ik heb nog een lange weg te gaan.

ButterchickenVandaag heb ik eigenlijk een nieuwe curry toegevoegd aan het Amersfood-assortiment: butter chicken. We bestellen dit nog wel eens op onze makkelijke-vrijdagavond, maar zelf maken blijkt eigenlijk net zo makkelijk, sneller en … lekkerder!

Ingrediënten

Ik kookte voor 2 volwassenen en 2 kinderen…hoewel Mirthe nog wel een schepje extra wilde. Dus pas je hoeveelheden aan op je tafelgenoten!

  • 400 gram kipfilet (in blokjes/reepjes)
  • rijst (ik had vandaag volgens mij een combi van basmati en pandan…twee pakken in één voorraadpot, tja)

Marinade

  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel garam masala

Saus

  • scheut olie (arachide wokt lekker)
  • 1 grote ui, gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kaneel (het moet niet gaan overheersen)
  • 3 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden (of voor het gemak een pakje tomaatblokjes naturel van Heinz, daar zit geen suiker in!)
  • een flinke scheut room (slagroom of kookroom..misschien is yoghurt ook wel lekker. Volgende keer!)
  • 1 eetlepel roomboter
  • gehakte koriander als garnering

Bereiding

Meng de ingrediënten voor de marinade met de kip. Laat dit staan en maak ondertussen de saus. Zet ook een pan water op om de rijst in te koken.

Zet een wok- of sauspan op het vuur, met een scheut olie. Bak de ui tot het richting bruin kleurt. Voeg dan ook de knoflook toe (1 minuutje) en dan de overige kruiden (garam, paprika, kaneel). Schep na 2 minuten ook de tomaten erdoor en een scheut room. Laat dit nog heel even opwarmen. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer tot het helemaal glad is. Giet de saus terug in de pan. Als de saus weer een beetje pruttelt roer je de kip erdoor. Deksel op de pan (af en toe roeren) zodat de kip in de saus gaart (zo’n 10-15 minuutjes, afhankelijk van je hoeveelheden).

Als laatste roer je een schep boter door de saus, pas dan is het met recht boterkip!

De rijst is inmiddels ook klaar. Schep de rijst op een bord, daar overheen een schep boterkip en als laatste wat koriander.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.