Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Story of my life

Als je 40 wordt: caramel shortbread

Caramel shortbread zoomVorige week werd ik 40 en dat vierde ik met té lekkere (salted) caramel shortbread!

Voor sommige mensen ‘het begin van het einde’. Pijnlijk. Voor mij zeker niet. Steeds weer een jaartje ouder worden zie ik als een voorrecht. Ik zie teveel ellende, ziekte en geweld om me heen. Mooie mensen die de 40 niet eens halen. Of de 30, 20, 10….1. Dus kom maar op met die 40+!

Salted Caramel Shortbread

met een knipoog naar oma

Het leuke aan dit recept is dat je de karamel niet maakt met suiker, water en room…maar met gecondenseerde melk. Ik had er nog nooit van gehoord, tot het ineens op het boodschappenlijstje van mijn oma stond. Soms deed ik op zaterdag haar boodschappen. ’s Ochtends belden we dan om het lijstje door te nemen.

Een blikje wat?!

caramel shortbread gecondenseerde melkGecondenseerde melk. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Op naar de supermarkt. Ik heb alle paden minstens drie keer gezien. Ja, eigenwijs, niet vragen, ik weet het. Maar ik moest en zou het zelf vinden. Bij de melk? Nee. Bij de koffiemelk? Nee. Waar dan wel? Bij de Aziatische/Oosterse producten. Later vind ik op een website de uitleg. Gecondenseerde melk is koemelk of kokosmelk, waar suiker aan is toegevoegd en water aan is onttrokken. Zo ontstaat er een dik, plakkerig goedje dat in blik jarenlang buiten de koelkast bewaard kan worden. Ideaal en dus populair in – juist – warme landen. Dat verklaart dus wel een beetje dat het bij de exotische producten staat.

Mijn oma gebruikte het overigens als koffiemelk…dan hoefde er geen suiker in de koffie. Maar dat is weer een ander verhaal…

Wel nog even over de basterdsuiker

Naast gecondenseerde melk staat er ook basterdsuiker op de lijst. In veel caramel shortbreadrecepten staat lichte basterdsuiker. Nu ben ik al jaren fan van Billingtons Muscovado. Een rijke, donkere basterdsuiker. Fantastisch lekker bij chocolade. Echt! Of in hartige gerechten bij een marinade. Eenmaal deze basterd, nooit meer anders. Ik dan. Klein reclameblokje: verkrijgbaar in Het Lokaal, natuurlijk 😉 Probeer het eens!

Eet smakelijk!

Ingrediënten (salted) Caramel Shortbread

  • Caramel shortbread op de standaard250 gram boter (175 voor shortbread, 75 voor karamel)
  • 250 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 75 gram basterdsuiker (lichte, of…Billingtons ;-))
  • Zeezout, naar smaak (hoeft niet, als je liever geen zout eet)
  • 250 gram donkere chocolade

Bereiding

  • Zet de oven aan op 175 graden.
  • Kneed van de (175 gram blokjes) boter, bloem, suiker en zout een mooi glad deeg.
  • Vet een bakplaat in (of bekleed met bakpapier)
  • Verdeel het deeg over de bakplaat en druk het een beetje aan. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak dit zo’n 25-30 minuten gaar en laat het afkoelen.
  • Als je bakplaat toch in de oven staat, maak je ondertussen de karamel. Smelt (75 gram) boter in een pannetje. Voeg de suiker toe en roer tot het gesmolten is. Gebruik je Billingtons, let dan goed op. Dit klontert een beetje, al in het pak. Dus je zou het eventueel even met een vork los kunnen roeren in een kommetje voor je het in de gesmolten boter schept.
  • Boter en suiker gesmolten? Roer dan de gecondenseerde melk toe. Blijf roeren! Na zo’n 8-10 minuten wordt de karamel dikker en bruiner. Roer door tot je vindt dat het dik genoeg is. (Als je stiekem een beetje proeft, het ook lekker karamellerig smaakt. Niet je tong verbranden hoor, goed blazen!) Wil je salted caramel shortbread? Voeg dan nu het zeezout toe!
  • Zet het vuur uit, roer nog even tot het iets is afgekoeld en schenk dan de karamel over de (afgekoelde) shortbread. Zet de plaat minimaal een half uurtje in de koelkast.
  • Handtekening in de chocolade
    Lijkt wel een handtekening in de chocolade 😉

    Ondertussen kun je de chocolade smelten. Makkelijke versie: bakje in de magnetron en roeren na 2 minuten. Iets meer werk: au bain marie.

  • Laat ook de chocolade iets afkoelen en schenk dit weer over de karamellaag. Terug in de koelkast.
  • Als alles gestold is, kun je de caramel shortbread uit de vorm halen en in stukken snijden. Doe dit met een warm mes, zodat de chocolade niet breekt…tenzij je dat niet erg vindt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: