Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Chicken on the barbie

Chicken BarbieMasterchef Australia. De Masterchef der Masterchefs en ook absoluut ‘my favorite’. Komt het door de gedrevenheid van de kandidaten? Misschien goed gemonteerd, maar het lijkt toch alsof ze daar iets meer uit de kast trekken, wat kooktechnieken betreft. Of komt het door de cuty George, de funny Gary of de snobby Matt? They’re absolutely brilliant!

Het water loopt me regelmatig in de mond als ik zie wat voor heerlijkheden er gemaakt worden. Ondanks dat het er soms enorm ingewikkeld uit ziet, realiseer ik me ook zeker dat de kandidaten vaak maar één of anderhalf uur hebben om een gerecht te maken.

“Kan ik ook!”, denk ik dan.

En dat klopt. Nee, de V8-cake van Adriano Zumbo staat nog op het lijstje “als ik ooit zes dagen de tijd heb”. Maar sommige gerechten zijn toch wel van de categorie easy-2-make, je moet het alleen net even weten. Zo keek ik vorige week een uitzending van Masterchef Australia All Stars. Vier kandidaten uit de eerste vier seizoenen mogen nog een keer aan de bak. Geen kookboek of geldbedrag als prijs, maar per gewonnen opdracht een geldbedrag naar een eigen gekozen goed doel. Ook de allereerste winnares Julie Goodwin is van de partij. Tijdens deze uitzending wordt de beroemde en berichte mysterybox ritueel verbrand. Op de barbecue. Eerst mogen de kandidaten de box in stukjes hakken om er vervolgens een vuurtje mee te stoken en hierop een wereldgerecht te bereiden. Julie maakt gekruide kipspiesjes, tzaziki, naanbrood (flatbread) en een tomatensalade. Het lijkt enorm veel, maar eenmaal het recept gelezen komt mijn daadkracht weer naar boven: “Kan ik ook!”.

Gisteren was het zover. We kwamen een dag eerder terug uit Berlijn dan gepland. Zo’n dag, waarop je een beetje baalt, moet je dan optimaal benutten. Lekker eten doet de teleurstelling dan toch even vergeten. Omdat het een nieuw recept was heb ik er vast iets langer over gedaan dan Julie. Het uiteindelijke bakken heb ik aan Rinke overgelaten. Het resultaat? Waanzinnig lekkere kip en een nieuwe ideale barbecue-maaltijd. Origineel en toch snel klaar.

foto 1foto 2foto 3

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.