Cookies in lockdown | Hysterische rust & feestjes

Het is echt veel te lang geleden. Meer dan een jaar geleden plaatste ik het laatste recept op AmersFood. Veel te lang geleden. Niet dat ik stilgezeten heb. Juist drukker dan ooit, vrees ik. Maar niet met deze website. Hoog tijd de draad weer eens op te pakken, toch? We beginnen met cookies!

Vorig jaar was ik er even een beetje klaar mee. Koken. Uitgebreid koken. De dagen vlogen voorbij, de werkdagen waren langer, de avonden korter en toen ineens in maart de lockdown.

Hysterische rust

Zondagavond 15 maart keken Rinke en ik al met enige vrees naar de persconferentie. Totaal onverwacht riep Bruno Bruins dat alle restaurants om 18.00 uur de deuren moesten sluiten.

Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland sluiten vanaf 18.00 uur vandaag de deuren en blijven dus tot en met 6 april gesloten.

Bruno Bruins – 15 maart 2020

Het was al voorbij vijf uur toen hij dat zei. Binnen een half uur moesten restaurants en kroegen hun gasten melden dat ze naar huis moesten. Reserveringen afbellen, opruimen en verbijsterd de keuken verlaten.

Rinke ging naar Het Lokaal, ik startte met de ‘online sluiting’ op de sociale media en onze website. Twee slapeloze nachten later heropenden we de winkel, introduceerden we het (afhaal) LokaalMaal, pizza en coffee-2-go. Het restaurant werd bij de winkel getrokken. Brede paden, veel ruimte om afstand te houden en zoveel mogelijk voorraad, want…het werd druk. Drukker dan we ooit durfden te hopen. Wat een steun. Een pleister op de wonde, want ondertussen zaten er wel medewerkers thuis en geen gasten in het restaurant of op het (zonnige) terras.

Thuis ontstond er een soort van hysterische rust. Jelka zat bij mij aan de ‘thuiswerktafel’. Mirthe volgde online lessen op haar kamer, maar kwam af en toe naar beneden voor hulp. We rekenden samen, ik snap inmiddels zelfs Algebra. We ‘begrepen lezen’, tekenden het zonnestelsel voor Science, maakten ruimtewezens en kraakten ons brein op breuken. Met WSL en Het Lokaal erbij een pittige tijd, maar wel met een gevoel van rust. Het was prachtig weer, het was stil buiten (heel fijn voor mijn hoofd) en we bleven gezond.

Er waren er drie jarig, hoera, hoera..

Nou ja er waren er wel meer jarig, maar in ons gezien vierden we drie verjaardagen ‘op 1,5 meter afstand’. Waar wij met onze (grote) families elke verjaardag aflopen, werden dat nu kleine voortuinbezoekjes, zwaaien, kaartjes of whatsappberichten. Mirthe was onze eerste lockdown-jarige in het gezin. Hallo Your Balloon bracht een zak geweldige ballonnen! Ik maakte taart en ontdekte weer een beetje mijn plezier in de keuken. Er staan dus wel weer wat recepten klaar voor op deze website!

Vlak voordat de scholen weer – nieuw normaal – open gingen, was Jelka jarig. Op verzoek van Jelka geen taart, maar koekjes. M&M-chip cookies. Lekker veel. Van die koekjes die je helemaal niet in huis moet hebben als je veel thuiswerker. “Ach, nog eentje dan…”

Gelukkig was de dag na Jelka’s verjaardag voor mij een kantoordag, dus de restanten cookies konden mooi worden gedeeld. Schelt toch weer een coronakilootje of twee….

Chewy M&M-chip cookies

  • 220 gram roomboter
  • 200 gram bruine suiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • vanillestokje (of 3 tl essence)
  • 2 eieren
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl zout
  • 400 gram bloem
  • M&M’s (2-3 handjes ofzo)
MenM chip cookies

Werkwijze

De roomboter mag zacht zijn. Dat mixt wel zo lekker. Daarvoor hoef je de boter niet eerst lang buiten de koelkast te leggen. Pak gewoon een (kaas)rasp! In no time heb je de boter geraspt (pas op voor je vingertopjes).

Voeg de suikers toe en mix dit alles tot een romig geheel. Voeg dan één-voor-één de eieren toe en dan ook de vanille.

In een andere kom meng je de droge onderdelen: bloem, bakingsoda en zout. Goed gemengd meng je het door het boter-mengsel totdat alles samen een mooi en stevig deeg wordt.

Crush de M&M’s! Kies zelf of je met of zonder pinda neemt. Door de pinda krijgt je cookie een licht ‘pindakaas-smaakje’. Ik verkruimelde de M&M’s door ze in een zakje te doen en er met een hamer op te slaan. Vooral heerlijk als je nog wat lockdown-frustraties kwijt moet. Niet te hard slaan, een klein tikkie is vaak al genoeg! Je kan trouwens ook een zakje van 250 gram kopen en die nog gesloten te lijf gaan met je hamertje 😉

Meng dan ook de M&M-chips door het koekdeeg en je bent klaar om te scheppen. Tip drie van dit recept: gebruik een ijslepel! Ik heb thuis twee maten: normaal en iets kleiner. Vooral die kleinere gebruik ik graag voor koekjes (Dille & Kamille bijvoorbeeld).

Schep het deeg en verdeel de bolletjes op een ovenplaat met bakpapier. Leg de bolletjes niet te dicht op elkaar. Eenmaal in de warme oven zakken de bolletjes in tot brede platte cookies.

Ik heb een brede oven, dus kon ik met twee bakplaatjes naast elkaar zo’n 12-14 koekjes tegelijk bakken. In het filmpje zie je hoeveel afstand de bolletjes houden.

De oven staat op 175 graden en je bakt de koekjes zo’n 12-14 minuten. Haal ze dan gelijk uit de oven. De koekjes zijn nog zacht!

Schuif de koekjes mét bakpapier en al van de bakplaat af en laat ze zo nog heel even afkoelen. Ze worden vrij snel hard genoeg om van het papier af te halen. Leg de koekjes op een rooster om verder af te koelen. Ondertussen kan de volgende lading bolletjes de oven weer in… Met dit recept bakte ik 40 koekjes. Het recept halveren mag natuurlijk.

Wat je ook kunt doen is dit recept maken, de helft van het deeg oprollen in folie en in de vriezer doen. Zin in koekjes of onverwacht bezoek? Haal de rol uit de vriezer, snij in plakken en bak koekjes. Lekker snel klaar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top
%d bloggers liken dit: