Story of my life

CulySaturday | Tajine

Rinke en ik boeken een reis naar Marokko. Ik weet gelijk wat er als souvenir mee naar huis gaat. Een grote tajine! We hebben wel een kleine versie van Dille & Kamille, maar daar kunnen we toch echt niet voor meer dan vier personen in koken…

De eerste dag in Marrakesh volgen we een fantastische kookworkshop bij Souk Cuisine. Gemma – de Nederlandse dame die deze workshop leidt – geeft samen met de Marokkaanse kokkinnen uitleg. Welke tajine moet ik wel en welke tajine moet ik vooral niet kopen. Ruw van binnen, vooral geen glazuur aan de binnenkant. En scheef. De perfecte rechte tajines met de meest fantastische kleuren zijn puur voor decoratie bestemd. Eén keer mee koken en je kunt ‘m weggooien. Om te voorkomen dat we tijdens de reis een tas vol terracottascherven hebben, besluiten we pas in onze laatste verblijfplaats op tajinejacht te gaan.

Na drie drukke dagen Marrakesh en een prachtige wandeling door het Atlasgebergte, belanden we aan de kust in Essaouira. Een wir war aan steegjes met de meest fantastische pleintjes, winkeltjes en restaurants. Al snel dwalen we door de steegjes op zoek naar de juiste weg terug. Dan staan we ineens voor een klein winkeltje met….tajines! Ver van de souks en de hoofdstraat, in een klein steegje ergens achteraf. De verkoper legt ons in alle rust uit welke tajines geschikt zijn om mee te koken. Mijn oog valt al snel op een mooie, simpele tajine. Dit moet ‘m worden! Nee, afdingen kan niet. “Dat is in de souks, mevrouw, niet hier.” 80 dirham. Maar ja, we hebben maar 70 dirham bij ons. Gelukkig is dit akkoord.

Voor de goede orde: dat is nog geen 7 euro.

Maar ja. Die tajine moet ook nog mee naar huis! Gelukkig past de tajine precies in de rugzak. Op het vliegveld kijkt iedereen vreemd naar de bijzondere vorm op mijn rug. Toch wel licht zenuwachtig stoppen we de rugzak in het bagagerek. We zitten bij de nooduitgang. Dus de tas veilig bij onze benen houden mag niet.

Eenmaal thuis blijkt alles nog heel! Inmiddels is de tajine al goed ingewijd. Zo ook vandaag. Het lijkt veel werk, maar binnen een uur staat deze heerlijke tajine op tafel. Natuurlijk voorzien van originele Raz El Hanout, gekocht op het Place des Epices in Marrakesh. De geur en smaak brengt ons onmiddelijk terug in Marokko. En de meiden vinden het ook lekker! Een betere souvenir hadden we niet mee kunnen nemen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: