Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Dank u, Speculaasje

De eerste Sint zonder oma. Of eigenlijk: voor het eerst opa’s verjaardag zonder oma. Ook al is mijn opa 30 jaar geleden overleden, nog ieder jaar feliciteerden wij oma met de verjaardag van opa. Op 5 december. Ik herinner me nog surprise- en pakjesavonden bij ons thuis – wij woonden bij opa en oma in huis. Eén van de surprises die ik van opa herinner is een emmer vol schoonmaakmiddelen. Met rubberen schoonmaakhandschoenen en een schort zat hij in ‘zijn stoel’ het bijbehorende gedicht voor te lezen. Was er nou ook iets met een afwasborstel? Ik was nog erg jong, mijn herinneringen lijken soms haast dromen. Het kan zomaar zijn dat ik er wat bij verzonnen heb.

Sint zonder opa was vreemd. Sint zonder oma wordt nog gekker. Ze genoot van deze avond. Iedereen kakelt door elkaar, niemand snapt het spel dat we spelen. Surprises worden luidkeels voorzien van extra commentaar. Gedichten worden hakkelend of juist smaakvol voorgelezen. En oma genoot. In haar stoel, met grote ogen en een grote, brede lach op haar mond. Alsof ze steeds weer dacht: ‘Dat zooitje ongeregeld is van mij, dat heb ik toch maar mooi voor elkaar!’

En nu is ze er niet bij.
Ik zal haar missen die avond. Misschien wel nét iets meer dan alle andere dagen.

In aanloop naar deze avond ben ik aan het koken geslagen. Bij Sinterklaas hoort speculaas. Al heel lang op mijn to-do-list: zelf gevuld speculaas maken. Helemaal zelf, ‘ from scratch’, zeg maar. Geen kant-en-klare speculaaskruiden, geen kant-en-klare amandelspijs. Mocht je dit recept nou namaken, voel je dan vooral niet bezwaard toch een beetje te smokkelen. Smoezen als geen tijd, geen zin, net zo lekker of dat kan ik toch helemaal niet zijn prima. Maar echt, het is net zo makkelijk om het zelf te doen, heus!

gevuld speculaas gevuld speculaas gevuld speculaas

Speculaaskruiden
Hier gaat het om smaak. Wat vind je lekker? Ik ben dol op anijs en kardemom! Daarvan zit dus ietsiepietsie veel in het kruidenmengsel. Helaas kan ik je niet zeggen hoeveel ik gebruikt heb. Eerst had ik van alles een theelepel, maar al snel voegde ik nog een lepeltje van het een en een snufje van het ander toe. Eigenlijk is het gewoon een beetje mengen en ruiken, meer mengen en meer ruiken. Maakt niet uit of je uiteindelijk teveel hebt toch? Ik heb nu ruim voldoende voor de koek van vandaag én die voor Sinterklaasavond. In mijn mengsel zit:

 • Kaneel (net iets meer van dit dan van de rest)
 • Kruidnagel
 • Gemberpoeder
 • Kardemom
 • Koriander
 • Anijszaad
 • Nootmuskaat

(alles gemalen/geschaafd/gedroogd)

Het deeg

 • 250 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 150 gram bruine suiker (ik had hele donkere, nog uit een oude FoodWeLoveBox)
 • Snufje zout
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • 175 gram boter

Alle droge onderdelen mixen. Daarna boter toevoegen en kneden tot een deeg. Mocht het te droog zijn, voeg dan een scheutje melk toe.
Alles gekneed tot een mooi egaal bruin deeg? Wikkel je deeg in plastic en leg het in de koelkast. Laat het minimaal twee uur liggen, dan trekken de kruiden lekker in het deeg. Ik heb het deeg op zaterdagmiddag gemaakt en zondagochtend uitgerold.

Amandelspijs

 • 125 gram rauwe amandelen (of amandelmeel)
 • 125 gram suiker
 • 1 ei
 • 1 theelepel limoenschil

Kook water en dompel de amandelen hierin. Ongeveer één minuut laten koken en afgieten. Je kunt dan de velletjes van de amandelen afwrijven tussen je handen. Laat de amandelen helemaal afkoelen en maal ze dan fijn in de mixer. Gemak dient de mens: gebruik amandelmeel! Geen kans op ‘doordraaien’ en dus vette amandelprut. Ik zal eerlijk zijn: begonnen met het weken van de amandelen…maar ja, ik draaide door 😉 Gelukkig genoeg amandelmeel in huis. Easy peasy.
Mix het meel met de suiker en roer daarna ook het ei erdoor. Als laatste de limoenschillen. Dek het spijs af met folie (luchtdicht) en zet ook dit in de koelkast.
Dit kun je een dag eerder doen. De limoen trekt dan lekker in het spijs. Houd er wel rekening mee dat er rauw ei in dit mengsel zit. Dus niet te lang bewaren voordat je het verwerkt.

gevuld speculaas gevuld speculaas gevuld speculaas

En dan…bakken maar!
Deel je deeg in twee delen. Ongeveer tweederde/eenderde. Rol het grootste deel uit. Het was nogal plakkerig, omdat het deeg snel warm werd. Daarom heb ik het deeg tussen twee vellen bakpapier uitgerold. Minder plakzooi en makkelijker in de vorm te leggen.

Bekleed een langwerpig bakblik (ingevet) met het deeg. Kluts een ei en smeer het deeg in met een beetje eimengsel. Rol ook het spijs uit. Zelfde methode, leg je het zo in je vorm! Wederom een laagje ei smeren. Als laatste nog een laag deeg. Druk alles mooi aan en versier het deeg met amandelen of wat je lekker vindt.

De oven is voorverwarmd op 180 graden. Bak de gevulde speculaas ongeveer 40 minuten. Hou goed in de gaten of het niet te donker wordt!
Even afkoelen, uit de vorm halen, aansnijden en…smullen maar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: