Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

De chaos die ochtend heet – Lekker Veluwe

De kop is er af. We hebben weer een week school achter de rug. Inclusief de chaotische ochtenden. Met twee meiden (en hun moeder) die ‘s avonds geen zin hebben om te gaan slapen, is het de volgende ochtend vaak de kunst zo lang mogelijk in bed te liggen. Gelukkig hebben we een consequente man in huis, die keurig opstaat als de wekker gaat en het ochtendritueel aftrapt.

Met tegenzin slepen de meiden zich naar de badkamer voor een wasje en de tandenborstel. De kleren die we de avond ervoor klaarlegden, vallen na een nachtje slapen niet meer in de smaak. Vooral de jongste heeft elke ochtend een maar-ik-heb-helemaal-niets-leuks-in-de-kast-moment. Onder luid protest kleedt ze zich aan.

Eenmaal beneden begint het dagelijkse gevecht.

Eet nou door!
Drink je melk op!
Kom, haren kammen!
Schoenen aan!
Moet je gymtas mee vandaag?
Neem nou nog een hapje!
Je eet niet door!
Heb je nu nog je schoenen niet aan?
Neem het broodje maar mee in de auto/op de fiets!

Wonder boven wonder zijn we toch elke dag weer op tijd op school. Echt, we zijn nooit te laat. Met een diepe zucht van opluchting zak ik in mijn bureaustoel. Adem in, adem uit. De dag kan beginnen.

Om het einde van de dag iets minder chaotisch te laten verlopen zijn snelle maaltijden wel prettig. Hoe verleidelijk het ook is om na een lange, drukke werkdag even eten te bestellen… Met diverse online bestelsites een fluitje van een cent, maar niet echt gezond. Ik ben geen fan van groente-vlees-aardappelen. Dus zoek ik altijd naar maaltijden die snel klaar, maar toch niet echt standaard zijn. Couscous met gyros, courgette en geitenkaas, bijvoorbeeld. Of een hartige taart, waarvan ik het deeg de avond ervoor al kneed.

Dankzij één van mijn favoriete foodies Donna Hay heb ik er weer een makkelijke maaltijd bij. Niet helemaal uit de streek, maar wel van de toko bij ons om de hoek. Een half uurtje werk voor een mooie schotel op tafel. Prikken maar! En daarna op tijd naar bed, misschien is de chaos dan morgenochtend iets minder….?

Recept (4 personen, 30 minuten)

“Sticky Sesame meatballs” met noodles en paksoi.Sticky sesame meatballs

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram biologisch rundergehakt
  • 40 gram panko
  • 3 tenen knoflook, gesneden/geperst
  • 2 eetlepels geraspte gember
  • 2 theelepels sesamzaad
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels shichimi togarashi (toko of van Jonnie Boer)
  • 1 grote rode ui, gesneden
  • 1 losgeklopt ei
  • zout & peper

Voor de saus:Sticky sesame meatballs

  • 1 eetlepel dashipoeder (of een blokje paddenstoelenboullion)
  • 125 ml sojasaus
  • 150 ml mirin
  • 2 theelepels sesamolie
  • 2 theelepels rijstazijn
  • een flinke scheut honing

Verder:

  • 250 gram noodles
  • een paksoi, gesneden
  • kruiden naar smaak (koriander of peterselie)
  • extra sesamzaad voor garnering

Bereiding

Sticky sesame meatballsMeng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes. Draai middelgrote balletjes (ik had er nu 14). Verwarm een hapjespan met een scheut olie en bak de balletjes rondom even bruin. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus en giet dit bij de balletjes. Laat de balletjes ongeveer een kwartier sudderen op laag vuur. De saus dikt een beetje in, tot ‘sticky’.

Kook ondertussen de noodles volgens aanwijzing. Meng wat kruiden door de noodles. Roerbak de paksoi, een minuutje is al voldoende.

Rol de noodles op een vork en maak zo nestjes op een grote schaal. Leg de paksoi naast de noodles op de schaal en schep de gehaktballetjes hier op. Strooi wat sesamzaad als garnering over de balletjes. Zet de schaal op tafel. Kleine bordjes erbij en prikken maar!

Eet smakelijk.

Gepubliceerd op 8 september op LekkerVeluwe.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: