Een bietje taart
Een oud verhaal in een nieuw jasje. Bij dit recept staat al twee jaar dat ik een nieuwe foto moet maken. De foto’s die hierbij stonden waren ‘even snel’ geschoten, zonder daglicht en dus…niet helemaal op kleur. Zonde, want bietjes zijn zo mooi! Zeker de bietjes waar ik gisteren ’n bietje taart mee maakte: bosbietjes.
Helemaal geen BOSbietjes
Gek eigenlijk: bosbietjes. Net als bosui en bosknoflook groeit die biet helemaal niet in het bos. Je zou het toch denken, bij die naam. Maar nee. Bieten zijn er in de variant winter- en zomerbieten. In de winter liggen de bieten zonder loof los in bakken in de winkel. Zomerbieten koop je met loof, gebonden in een bosje. Je koopt een bos bieten. Bosbieten. Dus.
Deze week lagen de eerste zomerbieten in Het Lokaal. Rinke nam een bosje mee naar huis voor de bietentaart. Ik sneed ze open en…wauw!
Wat een geweldige kleuren. Paars, roze…op deze foto zit geen filter. Puur natuur!
Naast deze zomerbieten speelt ook de ‘geta’ een belangrijke rol. Geiten-feta van geitenboerderij Eureka. Een kleine geitenboerderij in Woudenberg. Ze hebben maar 20 geiten. Wel een bijzonder ras: poitivine, oorspronkelijk uit de Franse regio Poitou-Charentes. De melk is zeer eiwitrijk en dus geschikt voor productie van kaas. Dus ook voor feta. Lekker!
Dus, een bietje taart op herhaling:
Eigenlijk was het gewoon een eigenwijze actie. Al een paar maanden geleden. Mijn vader (Willem) beweert nog wel eens iets niet lekker te vinden. Lamsvlees bijvoorbeeld.
Moet ik niet!
Dan maakten mijn moeder en ik op een verjaardag hapjes met lamsvlees. Als Willem vroeg wat het was, zeiden we stralend: “rundvlees, neem nou maar”. Pas als hij toegaf dat we iets lekker hadden gemaakt, gaven wij toe dat het om lamsvlees ging. “Ik wist het wel, er zat een vreemd smaakje aan!” Tuurlijk.
En zo is hij naar eigen zeggen ook geen fan van bietjes. Daar moest ik dan maar eens iets op verzinnen. Mijn ouders komen eten. Op een zekere dinsdag stond er dus ‘een bietje taart’ op het menu. Tegenwoordig roept hij nooit meer dat hij iets ‘niet moet’, maar eet hij gewoon stilzwijgend zijn bord leeg. Pas als hij nog een beetje wil, dan weet je dat hij het lekker vindt. Gelukkig heeft hij bij deze taart wel een aantal keer gezegd dat het lekker was én hij nam een tweede stukje!
- Bereidingstijd (inclusief wachttijd): 75 – 90 minuten
- Calorieën per persoon (kwart): gokje…zo’n 475 kcal?
Ingrediënten voor vier personen:
Deeg:
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- Snufje zout
- 50 ml water
Bietenmengsel:
- 500 gram rode bieten (voorgekookt van/door Bio Romeo, bij de AH, heerlijk!)
- 1 rode ui
- Handje vol tijm
- Een flinke eetlepel bruine suiker
- 50 ml balsamicoazijn
- 200 ml water
Vulling:
- Feta
- 2 eieren
- 125 ml creme fraiche
Andere benodigdheden:
- Mijn bakvorm was 25 x 25 cm (quiche met lossen bodem en ribbelrand)
- Blindbakkorrels, bak rijst of gedroogde bonen of…
- Bakpapier
- Een boterhamzakje 😉
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak het deeg van de genoemde ingrediënten. Kneden tot het lekker zacht is. Doe het in een boterhamzakje. Veel handiger dan folie…ik leerde ooit van Daphne Bartels dat je altijd boterhamzakjes in huis moet hebben. Bakje kruidenboter/pesto of andere saus afdekken? Boterhamzakje! Niets rotzooien met die irritante rol plakkerige huishoudfolie! Zo dus ook met al het deeg dat je maakt en in de koelkast moet bewaren: in een zakje!
Leg het deeg een half uurtje in de koelkast. Ondertussen kun je de bietjes en de ui snijden en mengen met tijm, suiker, azijn en water. Zet het even apart. Meng ook vast je eieren en de crème fraîche en zet dit in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in de bakvorm. Nu moet je het deeg een kwartiertje blind bakken. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met de korrels/rijst of wat je ook gebruikt om blind te bakken. Terwijl je deeg bakt, zet je een wok/hapjespan op het vuur voor het bietjesmengsel: Laat het zachtjes koken, zodat de smaken goed mengen.
Na een kwartier haal je de korrels en het bakpapier uit de vorm . Zet de vorm nog vijf minuutjes in de oven, zodat de deegbodem goed droogt. Giet het bietjesmengsel af en schep alles in de bakvorm. Verdeel het eimengsel tussen de bietjes. Let op dat het niet te vol wordt! Als laatste verkruimel je de feta over de bietjes. Nog een half uurtje terug in de oven, kun je ondertussen een frisse salade maken. Bijvoorbeeld rucola, komkommer en granaatappelpitjes met een beetje olijfolie en een scheutje balsamico?
Eet smakelijk!


One Comment
Ester
Ik ga m zeker maken, bedankt!