Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Financiers, boekweit en bruine boter: trakteren!

Financiers. Dat zijn toch mensen en bedrijven die iets financieren? Tot Heel Holland Bakt vorig jaar had ik geen idee. Inmiddels weet ik wel beter. Heerlijke ‘franse cakejes’.

perzik financiers glutenvrij In de keukenla ontdekte ik tussen de enorme hoeveelheid koekjes, kruiden, blokjes, meel en andere droge koopwaren een potje boekweitmeel uit de FoodWeLovebox in mei. Toen nog geen inspiratie, nu een houdbaarheidsdatum die wel ernstig in de buurt komt. Wat gaan we doen? Bakken!

Jelka ging vandaag trakteren op school. Ik had ook nog amandelmeel in huis. En poedersuiker. En perziken. Dus als ik in plaats van gewone bloem nu eens boekweitmeel zou gebruiken. Financiers maak je met ‘beurre noisette’, ofwel bruine boter. Boter dat je in een pannetje verwarmt tot het bruin wordt. Ik zie het zo vaak in Masterchef voorbij komen, dat moest ik toch maar eens een keer zelf maken.

Maar ja. Op de gok boekweitmeel gebruiken en ook nog voor het eerst bruine boter maken. Hoe zou dat dan uitpakken? Dat pakt dus heel goed uit! Nu moet ik zeggen, die bruine boter: wat is dat lekker! Heel fout, maar zo lekker en makkelijk, dat ga ik vast vaker gebruiken. Extra retourtje sportschool inplannen dan maar.

Het mooie is dat de financiers door het gebruik van boekweit glutenvrij zijn. Kan ik dus ook weer wat familieleden, kennissen en ‘dochters van’ blij maken. Te zien aan de lege bak die vanmiddag mee terug naar huis kwam waren de klasgenootjes van Jelka er ook blij mee. Gelukkig zijn er nog twee over.

Schat, zet jij vast koffie?

perzik financiers glutenvrij

perzik financiers glutenvrij

perzik financiers glutenvrij

Het recept voor 12 cakejes

  • 60 gram amandelmeel
  • 60 gram boekweitmeel
  • 140 gram poedersuiker
  • 140 gram eiwit
  • 100 gram (bruine) boter. Gewoon roomboter, waar je bruine boter van maakt
  • fruit: op het plaatje staan de perzik-versies. Later heb ik er ook een paar gemaakt met nectarine en blauwe bessen.

Oven voorverwarmen op 175 graden.

Verwarm de boter in een pannetje. Blijf roeren tot je ziet dat de boter verkleurt. Denk je dat het net niet bruin genoeg is, haal het dan van het vuur. De boter smaakt een beetje nootachtig. Yum!

Meng het amandelmeel, boekweitmeel en de poedersuiker. Voeg al mixend de eiwitten toe. Mix net zo lang tot dit goed gemengd is. Misschien af en toe even de randen met een spatel schoonvegen.
Voeg dan ook de boter toe, zodra deze is afgekoeld tot kamertemperatuur. Ook weer mixen tot je een mooi egaal deeg hebt (met pikkeltjes natuurlijk, amandelmeel is vrij grof).

Vet een muffinplaat in en vul de bakjes tot ongeveer tweederde. Leg hier twee plakjes perzik op.
Zet de plaat ongeveer 20 minuten in de oven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: