Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Flammkuchen (tarte flambé)

FlammkuchenFlammkuchen. De hippe 2016-variant van pizza. Foodblogs en menukaarten staan er vol mee. Eerlijk gezegd trok het mij helemaal niet. Dit komt vooral door de naam. Flammkuchen. Deutsch. Ik heb niet zo heel veel met de Duitse keuken. Tenminste, de traditionele Duitse keuken in slechte Duitse keukens. Juist, die Küche. Kan er niets aan doen, dat blijft zo’n referentie die in mijn maag gegrift staat.

Zout-waterval

Begrijp me goed. Ik heb ook wel eens heerlijk gegeten in Duitsland. Twee jaar geleden in Berlijn, bijvoorbeeld. Yum! Maar bijvoorbeeld een diner in Frankfurt heeft mijn Duitse smaakpapillen doen huilen. Het zou een luxe en chique restaurant zijn, waar we na een personeelsdagje Kerstmarkt gingen eten. Typisch Duits, helemaal goed.

Niets bleek minder waar. Nou ja, dat typisch Duits voldeed op zich. De inrichting was geheel in stijl. De glazen bier ook. De wijn was al minder. Mijn eten…dramatisch. Ik weet inmiddels niet eens meer wat ik had besteld. Vlees, maar hoe of wat? Dat vlees lag bedolven onder een champignonsaus. In die saus lag nog net niet het zoutpotje zelf…de inhoud wel. Compleet.

Sufferd die ik ben – met dank aan mijn opvoeding (mam…) – heb ik toch maar wat opgegeten. Dat ik door die laag saus ook miste dat het vlees niet helemaal gaar was…dat merkte ik ’s nachts wel. Misselijk van het zout, het vlees dansend in mijn maag. Nu ik dit zo schrijf krijg ik spontaan weer zo’n ‘zout-waterval’ in mijn mond. Bah!

Taaldingetje

Dit was niet mijn eerste nare ervaring in de Duitse keuken. Gelukkig wel mijn laatste. Neem het mij dus niet kwalijk dat ik bij de woorden Bratwurst, Schnitzel, Kartoffelsalat of Sauerkraut ietwat misselijk word. Ondanks dat ik braadworst of zuurkool wel erg lekker vind. Het is gewoon een taaldingetje waardoor mijn zoutpapillen op tilt slaan. Jammer hoor!

Flammkuchen – tarte flambé

Flammkuchen2Dan toch die flammkuchen. Het idee was ‘iets met deeg’ en het moest snel klaar zijn. Op dinsdag gaat Mirthe naar ballet. Daar kan ze nog niet alleen naar toe, dus zitten Jelka en ik ook tot half zes in de sportschool. Als we dan tegen zes uur thuis zijn, moet er nog gekookt worden.

Het deeg voor de flammkuchen moet een uurtje rijzen. Dus voor ballet het deeg kneden, na ballet aan de slag. Hoppa! De basisversie met spek en uit is echt zo klaar. Naast spekreepjes en uit voegde ik ook bosknoflook toe. Nee, geen knoflook uit het bos, maar een bosje jonge knoflook dat met loof en al eetbaar is.

De variatieversie maakte ik met regenboogsnijbiet, asperges en pancetta. Laat die pancetta nou uitgerekend nu wat zout uitpakken… Ondanks dat was het tóch lekker! Misschien ben ik nu wel een beetje van mijn Duitse-Foodfobie af? Gelukkig noemen ‘ze’ het ook tarte flambé. Doe mij die maar!

Ingrediënten

Deeg:

– 300 gram tarwebloem (spelt kan ook)
– 7 gram droge gist
– snufje zout
– 150 – 200 ml water

Saus:

– 125 ml zure room
– 200 ml creme fraiche
– kruiden naar smaak (ik had een beetje zhug toegevoegd en szechuanpeper)

Topping 1:

– Spekreepjes
– Twee stengeltjes bosknoflook (bosui en een teentje knoflook kan natuurlijk ook)
– Rode ui
– Rucola (niet meebakken, na het bakken pas toevoegen)
– Eventueel parmezaan of peccorino

Topping 2 (de “Het Lokaal”-editie):

– Handje regenboogsnijbiet
– Vier witte asperges
– Stukje pancetta (Brandt & Levie, niet zo’n groot stuk hoor, dat is dus wat zout ;-))

Bereiden

Meng bloem, zout en gist in een kom. Zet de mixer aan en voeg scheutje voor scheutje het water toe tot het deeg bindt. Kijk uit dat je het deeg niet te nat maakt. Kneed het deeg nog een tijdje met de handen tot het een mooi, ietsje plakkend deeg is. Leg het in een kom, theedoek erover en laat het een uurtje rijzen.

Je zou nu ondertussen alles wat gesneden moet worden kunnen snijden. Je kan ook even relaxen. Of…zoals wij, naar de sportles van je zoon/dochter.

– Zet de oven op 200 graden
– Rol het deeg uit in een ovaal. Lekker dun, tenminste, dat vonden wij het lekkerst!
– Meng de zure room met de creme fraiche en de kruiden. Smeer het mengsel op het deeg.
– Bekleed de flammkuchen met de toppings.
– Bak de flammkuchen in 10-15 minuten gaar.

(Veel recepten zeggen 250 graden en 8-10 minuten, maar dat leverde mij donkere randen op. Die heb ik liever niet. Dan maar wat lager en langer, toch? Het is even testen wat voor jou het beste is!)

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: