Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

3 łyż(k)i of het frambozentaartje

Op Pinterest doe ik heel wat inspiratie op voor recepten. Zo zag ik ook dit frambozentaartje. Een recept in het Pools, niet mijn sterkste vak. Hoewel… Mijn ‘oorspronkelijke’ vader trouwde ooit met een Poolse. Dat deed hij in de periode dat Soest de actie hield ‘Soest helpt Polen de winter door’. Mijn vader nam dat iets te letterlijk. Hij bracht niet alleen voedselpakketten naar het oosten, maar nam een vrouw met dochtertje mee terug. Ze spraken geen woord Nederlands. Mijn vader geen woord Pools. Liefde overwint alle talen, dus al snel leerden we allebei wat woordjes. Vreemd genoeg heb ik daar toch iets van onthouden. Of was het meer begrijpend lezen? In het recept stond ‘3 łyżi likieru kokosowego Malibu’. Dat ‘Malibu’ was geen hogere wiskunde. Maar die 3 łyżi. Eetlepels? Theelepels? Deciliter (in Polen drinken ze volgens mij graag, dus je weet maar nooit). Google Translate kon er niets van maken, łyżi. Tot ik een regel hoger ineens ‘1 łyżka kakao’ zag staan. łyżka = 1, łyżi is meervoud met spelfout. łyżki dus. Eetlepel. In de vertaalde versie van Google Translate had ik dat natuurlijk niet gezien. Toch nog iets gehad aan dat jaar Poolse woordjes leren tot de vrouw in kwestie toch maar weer de winters in Polen door ging brengen.

Nu geen winter. Zomer! Tijd voor heerlijk zomerfruit. Frambozen. Dit taartje hoeft niet in de oven en is best makkelijk te maken. Het kost wel wat tijd. Tijd die voornamelijk bestaat uit roeren en wachten. Dat kan dus prima in de namiddag met een wijntje erbij. Of een glaasje Malibu, want wat moet je anders met een fles waar maar drie eetlepels uit zijn? Ik heb het recept wel iets aangepast in hoeveelheden. Op die drie eetlepels likeur na dan…

De ingrediënten

Voor de bodem:
250 gram chocoladekoekjes (ik denk dat Oreo’s ook erg lekker zijn en zorgen voor een goede stevige bodem)
SONY DSC125 gram pure chocolade
60 gram boter
1 eetlepel cacao

Voor de vulling
250 gram mascarpone
100 gram witte chocolade
1 blikje kokosmelk
3 eetlepels Malibu
1 blaadje gelatine (voor een zachte vulling. wil je steviger, dan twee)

Voor de top
Zo’n 450 gram frambozen

Doe de koekjes in de mixer en hak ze fijn. Smelt de boter en de chocolade en giet dit door de koekjes, samen met de cacao.
Pak een taartbodem (ik had een vierkante van 23 x 23, maar het mag wel ietsjes kleiner met een iets hoger randje) en vet deze in of gebruik bakpapier. Verdeel het koekjesmengsel over de bodem en druk stevig aan, vooral de opstaande randen! Zet de vorm in de koelkast tot je kan vullen.

Doe de kokosmelk in een pannetje en breng het langzaam aan de kook. Laat het 30-40 minuten op een zeer laag vuurtje staan. Rustig roeren. Je merkt dat de kokosmelk inkookt en slinkt tot zeker de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Kant en klare kokoscrème gebruiken kan vast ook. Ik heb me nu even aan het Poolse recept gehouden. Een keer zelf kokoscrème maken lijkt me ook wel wat…
Week ondertussen de gelatine in koud water. Knijp het uit en los het op in de warme kokosmelk.

Klop de mascarpone los. Smelt de witte chocolade au bain marie (goed blijven roeren en niet te snel/te lang smelten, dan wordt het boter).
Meng de mascarpone met de gesmolten chocolade en de kokosmelk. Voeg als laatste de likeur toe. Schenk het mengsel in de koekjesbodem en laat dit minstens vijf uur opstijven. Garneer met de frambozen, geniet even van de mooie kleuren, maak een foto en… eet smakelijk!

SONY DSC

SONY DSC

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.