Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Geduld is een schone zaak

Onze tajine wordt vaak gebruikt. Op de kop getikt in Essaouira, tijdens een rondreis door een stukje Marokko. Elke cent meer dan waard. Alle 700 centen.

Er gaat niets boven een kruidige stoof, waarbij de geur je direct terugbrengt naar het prachtige Atlasgebergte, het kleurrijke Marrakech en de warme kust van Essaouira.

Er zijn snelle tajines, maar deze rundertajine vraagt wat meer tijd en geduld. Op zich is de bereiding niet zo moeilijk, zo gedaan ook. Alleen het sudderen neemt een paar uur in beslag. Het gaat hier dus meer om plannen. Dat je niet om half zes de keuken in stapt en je bedenkt dat het dan (in ons geval, met de kinderen erbij) natuurlijk veel te laat wordt. Wees er dus zeker van dat je geen plannen hebt in de middag, zodat je ’s avonds deze heerlijke tajine kunt eten.

Naast die tijd is geduld dus ook erg belangrijk. De voorbereiding met een enorme hoeveelheid geweldige kruiden zet je smaakpapillen al op scherp. In de uren erna vult je huis zich al snel met Arabische geuren. Dan duurt wachten best lang. En eenmaal opgediend is het zo lekker, dat het ook best rap op is. Potjandorie. Snel maar weer tijd maken voor een tajine! Dan wel de snelle versie…

Rundertajine met parelcouscous

 

Ingrediënten

(voor vier personen)

  • 500 gram runderlappenIMG_1099
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 theelepels geraspte gember
  • 1 eetlepel korianderzaad (of poeder)
  • 1 eetlepel komijn
  • 1/2 theelepel karwijzaad
  • verse koriander
  • 1 rode ui
  • 4 of 5 tenen knoflook
  • halve citroen
  • olijfolie
  • 1 eetlepel sumak (bij de toko verkrijgbaar)
  • 2 kaneelstokjes
  • saffraan
  • zout(vlokken)
  • parelcouscous

>> Ja, ik weet het. Mijn keuken puilt uit van de potjes kruiden. Lekker makkelijk dus, zo’n lijst met ingrediënten, want het meeste staat er gewoon. Voordat je denkt: “pffff helemaal geen zin in”, de makkelijke versie? Een potje Raz el Hanout! Die hebben ze bijvoorbeeld bij de Appie van Jonnie Boer. Ideaal. Je vervangt hiermee in ieder geval de blauwe ingrediënten. Sumak kun je eventueel ook vervangen met wat meer citroen, hoewel dat niet helemaal de kruidige lading dekt.

Bereiding

  • Meng in een vijzel gember, korianderzaad, komijn en karwijzaad tot een pasta (ofIMG_2947 gebruik iets van 2 eetlepels Raz el Hanout).
  • Doe hetzelfde, maar dan in de mixer, met de koriander, ui, knoflook, citroen (vlees en sap) en olijfolie.
  • Snijd de runderlappen in stukjes. Warm ondertussen de tajine/sudderpan/hapjespan met deksel op, met een scheutje olijfolie.
  • Bak het vlees tot de buitenkant bruin is. Voeg nu de kruidenpasta’s toe. Goed roeren. Schenk de bouillon erbij, schep de sumak en saffraan erdoor (als je die gebruikt) en leg de kaneelstokjes in de pan. Deksel erop en lekker laten sudderen. Zet het vuur zo laag mogelijk. Ik zet de tajine op een sudderplaatje, zodat het echt heel langzaam gaart.
  • Na ongeveer twee uur vond ik mijn vlees gaar genoeg. Ondertussen maak je de parelcouscous klaar. Je kunt ook gewone couscous gebruiken, die is sneller klaar!
  • Haal de kaneelstokjes uit de pan, schep alles even goed om. Couscous op het bord (of op een grote schaal), tajinevlees erbij, klaar.
  • Meer groente? Maak van de couscous een salade. Met bietjes, amandelen en geitenkaas bijvoorbeeld.

Aanvullend recept: Labneh!

Heerlijk bij de tajine, labneh. En makkelijk zelf te maken. De basis is een bakje turkse yoghurt, die je in een schone theedoek of een kaasdoek schept. Het doek zet je in een zeef op een lekbak en dat alles een nachtje in de koelkast. Je houdt dan een romige dikke kaas over, heerlijk bij pitabrood en natuurlijk de tajine! Voor meer smaak voeg je geperste knoflook toe (en/of kruiden, zoals koriander, dille of peper/zout) aan de yoghurt voor je het in de doek schept. Scheutje olijfolie erover, wat granaatappelpitjes of pistachenootjes of….er is zoveel mogelijk met labneh. Google voor inspiratie, je vindt genoeg!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: