Ik wil geen haai worden!

Driemaal is scheepsrecht. De eerste twee pogingen mislukten dramatisch. Hoe makkelijk is het, een cake bakken? Na jarenlang de meest ingewikkelde taarten in elkaar te zetten lukt het me niet eens om een doodnormale cake te bakken? Dat frustreert!

In winkels sta ik graag te speuren tussen de kruiden, op zoek naar inspiratie. Ik vind een potje maanzaad. Op pinterest had ik een plaatje gezien van een ‘poppy seed cake’. Vond dat zo gezellig staan, cake met pikkeltjes. Het potje zaadjes ging mee naar huis. Met gemak draaide de machine een mooi beslag in elkaar. Ik spatel alles in de vorm, stop het in de oven en een uurtje later is het klaar. Nou mooi niet. Er lag een compact laagje cake in de vorm. Geen centimeter hoger dan het ongebakken deeg. Veel te nat. Mislukt. Verkeerde verhoudingen? Geen bakpoeder gebruikt? Te lang in de oven? Te kort? Te hoog? Te laag? Kon het me niet meer bedenken. Gelijk een tweede poging, ben nu toch bezig.

Nieuw beslag maken, nieuwe vorm invetten, vullen en bakken maar weer. Wederom een uurtje later staat er een prachtige hoge bruine cake in de vorm. Hoera!
Mijn euforie is van korte duur. Als ik de cake wil storten, blijkt het invetten niet helemaal geslaagd. De cake zit muurvast aan de vorm. Op het moment dat ik de cake stort…valt de helft van de cake wel en de andere helft niet op het aanrecht. Bummer. Hoewel…de cake was wél lekker!

Zwaar gefrustreerd heb ik er een paar weken overheen laten gaan. Afgelopen weekend dacht ik: driemaal moet scheepsrecht zijn.
En ja hoor. Een prachtige, luchtige en heerlijk frisse maanzaad-citroencake.

Na de rundvleestajine (recept volgt nog, voor wie daar om vroeg ;-)) snijden we als toetje een stukje cake af. De meiden vragen zich af waar maanzaad vandaan komt. Ik lees voor van internet dat het de zaadjes van een papaverbloem zijn en grinnik naar Rinke dat je er high van kunt worden (als je 4 kilo opeet. Denk dat je dan niet alleen high, maar ook misselijk bent). Mirthe legt direct haar cake neer en wil geen hap meer nemen.

We vragen haar waarom niet:

Ik wil geen haai worden!

Het recept:

  • 250 gram bloem (gezeefd)
  • 250 gram suiker
  • 250 gram boter
  • 3 eieren
  • beetje bakpoeder
  • citroenrasp
  • vanille
  • kardemom
  • maanzaadjes
  • citroensap en nog een beetje suiker

Mix suiker en boter tot een smeuïg mengsel. Voeg beetje voor beetje de bloem toe en de eieren. Alles gemixt? Dan ook de citroenrasp, vanille, kardemom en natuurlijk de maanzaadjes door het beslag mengen. Het bakblik heb ik – just in case – niet ingevet maar bekleed met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en bak de cake op 180 graden, ongeveer een uur. Check met een prikker of de binnenkant goed droog is.

In een pannetje suiker en citroensap verwarmen tot een soort gelei. Smeer een laagje citroengelei over de cake voor een extra frisse bite. Wil je helemaal goed uitpakken, dan is lemoncurd ook een prettige toevoeging. Het wordt dan wel een fikse maaltijd…eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top
%d bloggers liken dit: