Amersfood

Geluk, daar gaat het om!

Corporatie verbouwt flatgebouw voor moslims. Deze kop las ik vanmorgen op Nu.nl. In een gebouw waar 85% van de bewoners moslim is, is rekening gehouden met de wensen van dit geloof. Extra wateraansluiting voor rituele reiniging. Schuifdeuren tussen woonkamer en keuken, voor de scheiding van mannen- en vrouwendomein.

De kritiek van politici is echter niet van de lucht. ‘Slecht voor de integratie.’ ‘Geen taak van de woningcorporaties.’ ‘Apartheid, mede mogelijk gemaakt door de woningcorporatie.’

Als communicatieadviseur bij een woningcorporatie geeft dit stof tot nadenken. In Leusden is geen duidelijk etnische scheiding. We hebben geen achterstandsbuurt, geen probleemwijk, geen discriminatie. Voor een corporatie als Eigen Haard is dit waarschijnlijk wel dagelijkse kost. Met het doel alle huurders te voorzien in zogenoemd ‘woongenot’, kan ik me deze beslissing wel voorstellen.

Stel dat alle huurders zonnepanelen op het dak willen. Bij een akkoord van 70% van de huurders kan dit ook uitgevoerd worden. Dus als 85% graag deze aanpassingen wil, waarom dan niet? En wat heeft dat ‘slecht voor de integratie’ er eigenlijk mee te maken. Gaat dat er niet meer om hoe deze mensen in de samenleving opgaan? Nederlands spreken? Het geloof dat ze binnenshuis beoefenen is dan toch niet van belang?

Neem nou Goeree-Overflakkee, waar de SGP afgelopen week de gemeenteraadsverkiezingen vol overtuiging won. Gisterenavond verdwaalde ik tijdens het zoveelste TVOH-reclameblok in het Powned Nieuws. Daar werd gesproken over zondagssluiting, kroegen om 0.00 uur dicht en twee hippe dames vreesden al voor de vrije rechten van de vrouw. Is dat dan wel integratie? Eigen Haard zorgt dat men binnenshuis het geloof kan beoefenen, wat niets zegt over het gedrag van deze moslims buitenshuis. Deze SGP-gemeente spreekt over aanpassingen waar het hele dorp zich voor moet aanpassen. Hebben de eerder geciteerde politici hier geen commentaar op?

Nog een mooi voorbeeld van aanpassing op wens door een woningcorporatie is een wooncomplex voor de Molukse samenleving in Barneveld, Rumah Maluku. Gebouwd door Woningstichting Barneveld. Daar wonen ouderen die dezelfde geschiedenis hebben meegemaakt. Die dezelfde levensstijl hebben. En daar zijn ze gelukkig. Juist! Dat is het! Integratie belangrijk? Ja! Maar geluk is nog veel belangrijker. Als je als woningcorporatie kunt bijdragen aan dit geluk, is dat toch mooi meegenomen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.