Amersfood

Gebarsten koeken: van de jongen die bakt | glutenvrij

Glutenvrije gebarsten koekenThe boy who bakes, I love him! Nou ja, niet op die manier natuurlijk. Maar zijn vlogs zijn heerlijk om naar te kijken en zijn blogs lezen lekker weg. Wel allemaal in het typical English offcourse. Maar dat maakt het alleen maar leuker. Ik ben fan!

Enige tijd geleden bakje hij deze glutenvrije, gebarsten koeken. Ik zag ze op de foto en dacht: oef. Moeilijk! Hoewel, het leken een beetje macarons die ‘wel mogen barsten’. Zou het dan toch te doen zijn?

Easy does it – en nog glutenvrij ook!

Het is echt prima te doen. Het eindresultaat: heerlijke chewy ‘gebarsten koeken’. Eigenlijk zit er maar één lastig onderdeel in: eiwitten kloppen. Tenminste, ik vind dat soms nog best lastig. Vetvrije kom, niet te kort, niet te lang, lekker laten glanzen, snel verwerken voor het instort…dat soort toestanden. 

Maar eenmaal mooie glanzende pieken, ben je eigenlijk al zo goed als klaar. Ik maak deze koekjes gewoon ‘even tussendoor’ als ik nootjes over heb. En, stiekem maak ik het mezelf nog net iets makkelijker dan die Boy who bakes, want ik speel vals met amandelmeel. Dat scheelt toch weer wat nootjes malen!

Pistache en amandelen

In deze koekjes zit geen bloem, ze zijn dus glutenvrij. Ik bakte ze laatst voor de verjaardag van mijn vader, waar een tante aanwezig is die geheel glutenvrij moet eten. Het is dan wel een beetje een sport om niet alleen haar te laten watertanden, maar ook de rest van de gasten. 

Dat is gelukt, want ik zag niet alleen een paar koeken in háár tas verdwijnen ‘voor thuis’… 

Hier het recept, dan kunnen een paar andere tantes ze makkelijk zelf maken 😉

Glutenvrij: gebarsten pistache – amandelkoeken

Glutenvrije gebarsten koekenvoor 12 koeken (grote ijslepel) of 20 koekjes (kleine ijslepel)

  • 3 eiwitten
  • 100 gram (fijne) kristalsuiker (in twee delen)
  • 200 gram amandelen/amandelmeel
  • 100 gram pistachenootjes
  • merg uit een vanilleboon
  • snufje zout
  • schaaltje met poedersuiker

Zet de oven op 180 graden

Doe de helft van de amandelmeel met de pistachenootjes en zout in een mixer en maal dit fijn. Doe de rest van de amandelmeel erbij en ook 50 gram suiker. Goed mengen.

Klop de eiwitten. Als het enigszins begint te binden, voeg dan de rest van de suiker toe, zodat je mooie glanzende pieken hebt.

Spatel de eiwitten in twee delen door de ‘notenmix’ en zet de mix een poosje in de koelkast, dat ‘rolt’ straks wat makkelijker.

Gebruik een ijslepel om bolletjes van de mix te maken. Rol een bolletje door de poedersuiker. Leg het bolletje op bakpapier op de bakplaat. De suiker zorgt voor de barsten en het witte laagje, dus je mag ze best wel even goed door de suiker rollen!

De koeken lopen iets uit, dus leg ze niet te dicht bij elkaar op de bakplaat.

Bak de koeken in zo’n 14-15 minuten gaar. Niet langer, want ze moeten van binnen nog wel lekker chewy zijn! Laat ze even afkoelen voor je ze van het bakpapier trekt. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.