Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Story of my life

Halal aardappels en Hemelse modder

IMG_2666Als Rinke ‘s ochtends met een brede glimlach op het randje van het bed komt zitten…dan heeft hij iets van me nodig. Zo ook vorige week.

Hij heeft die avond een StreekChef-kookwedstrijd. Tweehonderd collega’s nemen het in teams tegen elkaar op om het lekkerste gerecht op tafel te zetten. Ieder team wordt begeleid door een ‘chef’. Het probleem: 12 teams en 9 koks… Of ik met een groepje Hemelse Modder wil maken.

Dat kan jij wel, toch?

Ben de beroerdste niet. In plaats van uitslapen stap ik onder de douche. Ik werk de ochtend in plaats van de middag en stap ruim op tijd de feestlocatie binnen. Vooraf lees ik het recept door. Heel basic: chocolade, slagroom, eiwit en wat poedersuiker. Te saai voor woorden. Dat gaan we anders doen!

Eerst dacht ik dat Rinke een grapje maakte, maar ik krijg werkelijk de Halal-groep toebedeeld. De likeur wordt van het modder-opleuk-lijstje weggestreept. Maar de grootste verrassing is ons andere gerecht.

Rozeval aardappeltjes met rozemarijn en bosui.

“Eitje!”, denk ik. Maar vier mannen kijken me licht panisch aan. “Ik kan wel koken, maar alleen onze eigen keuken!”, zegt één van hen. Oer-Hollandse aardappels in een halal-keuken. Wie heeft dat bedacht?! De andere teams hadden deze opdracht op hun sloffen aangekund. Wij hebben er een bijzondere uitdaging bij. Aardappels koken!

Terug naar de modder. Mijn plan om het recept te pimpen wordt met open armen ontvangen. Siham, Esther en Tugba storten zich op de chocolade. Ik som op wat ik heb gezien tijdens mijn rondje door de andere keukens. Diverse kruiden, fruit, nootjes… Ze kiezen voor kardemom. Mijn hart maakt een sprongetje, want er staat me toch een pot vol prachtige peulen bij ‘de buren’!

IMG_2662Terwijl 2 kilo chocolade smelt en 2,5 liter slagroom met de hand wordt geklopt tot iedereen lamme armen heeft, bedenkt teamlid Siham de gouden greep. Ze wil karamel maken!

De eerste poging eindigt als kleffe toffee, waarvan alle andere teams komen snoepen tot ze hun tanden erop breken. Een van de andere chefs schuift een flesje room onze kant op. Het wordt een karamelsaus. Chocolade in de glaasjes, scheutje karamel erover en afmaken met wat zeezout en een framboos. Heerlijk!

Dankzij de creatieve aanvullingen op het recept winnen we de derde prijs. Ik ga met een vernieuwd recept naar huis. Bedankt dames!
Toch…het mooiste van de avond? Het compliment van één van de mannen:

Bedankt dat je ons aardappels hebt leren koken

Wie had dat nou gedacht toen Rinke mijn uitslaapochtend verstoorde?

Recept: Hemelse modder met kardemom en karamelsaus

Hemelse Modder StreekChef 4Ingrediënten

Karamelsaus:

  • 200 gram suiker
  • 100 ml water (eigenlijk zoveel water dat al je suiker onder water staat)
  • 125 ml slagroom
  • er mag een snufje zout bij, hoeft niet, als je straks wat zeezout over het dessert strooit is het prima)
  • 200 gram chocolade (deze chocoholic had 85%, pittig om te smelten, maar wel erg lekker)

Hemelse modder:

  • 250 ml slagroom
  • 100 ml eiwitten (in de supermarkt zijn tegenwoordig flesjes gepasteuriseerde eiwitten verkrijgbaar, handig!)
  • twee kardemompeulen (of een halve theelepel poeder)
  • Garneren met wat framboosjes (of iets anders, wat jij lekker vindt. Iets frissigs erbij is wel lekker)

Bereiden

Eerst de karamelsaus. Zet een pannetje met het suiker en water op het vuur. Warm dit op tot de suiker volledig is opgelost in het water. Niet roeren, anders krijg je klonten! Suiker dat tegen de randen plakt kun je met een nat kwastje losweken.
Pas als alle suiker is opgelost en de stroop begint te kleuren ga je roeren. Blijf roeren tot de suiker bruin is. Let goed op dat je niet te lang doorgaat, anders wordt het bitter. Je kunt voorzichtig met een lepeltje wat proeven (pas op, heet!!), mocht je twijfelen. Te bitter? Helaas, dan is het mislukt… Smaakt het lekker naar karamel? Dan kan de room erdoor. Let op, want de boel borrelt dan nogal op, dat is warm. Goed blijven roeren tot het mooi glad is. Volledig laten afkoelen en … voilà. Karamelsaus.

Nu de modder. Smelt de chocolade au-bain-marie met een scheutje slagroom. Af en toe roeren.  Terwijl de chocolade smelt kun je de slagroom lobbig kloppen. Laat de gesmolten chocolade afkoelen tot kamertemperatuur. Wederom af en toe roeren. Spatel* de slagroom door de chocolade. Kneus de zaadjes uit de kardemompeulen fijn. Spatel ook dit door de chocolade. Klop de eiwitten tot ze pieken en spatel* ze door het choco-slagroom-mengsel.  Laat de modder nog een poosje opstijven in de koelkast.

De opmaak: ik heb eerst een laagje karamelsaus in glaasjes geschonken en dit wat laten opstijven in de koelkast. De modder had ik in een spuitzak, zodat het makkelijker op de karamel gespoten kon worden. Daarna wat zeezout en framboosjes erop. Eet smakelijk!

*spatelen: niet roeren, maar spatelen. Dan blijft de modder luchtig!  

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: