Hartige karamel – CaramelZkip

CaramelZkipIn Het Lokaal verkopen we de overheerlijke potjes CaramelZ van Constan. Jaren geleden ontdekten we hem op de Sonsbeekmarkt, waarna hij ook de Smaak van de Streek kwam verblijden met deze zoete zaligheden. Karamel met zeezout, drop, whiskey, balsamico, gember, chili, chocolade, lavendel…niets is Constan te gek. Stuk voor stuk smaken die je zomaar met een lepeltje uit het potje snoept.

Het ligt voor de hand karamel te gebruiken voor zoete gerechten. Het bestaat immers uit gesmolten suiker…dat is zoet. Maar sommige smaken van CaramelZ lenen zich uitstekend voor de avondmaaltijd. Hartig dus. Zo maakte ik vorige week gekarameliseerde worteltjes (met een té lekkere buffelhamburger en aardappelpuree) met CaramelZ Balsamico. Gisteren was de versie met gember aan de beurt. Het resultaat: een soort Vietnamese  Ga Kho, gekarameliseerde gemberkip. Maar dan net iets anders. De Vietnamese karamel bestaat uit suiker en water. That’s all.

De CaramelZ bevat ook room en boter, dus het is meer een Vietnamese Twist. Ach ja. Om met Constan te spreken: LekkerZ!

Overigens: alle ingrediënten – op het scheutje vissaus na – zijn gekocht in Het Lokaal.

CaramelZkip met gember en couscous

Ingrediënten

(in dit geval voor twee volwassenen en twee kinderen)

– 400 gram kipfilet (Biohof)
– 1 sjalotje (BioRomeo)
– Knoflook (we maakten het ons makkelijk: een potje gehakte verse knoflook van Biesheuvel)
– 6 grote kastanjechampignons (BioRomeo)
– 2 prei stengels/stronken (?) (BioRomeo)
– Een scheut vissaus (van de toko)
– Een handje fijngesneden platte peterselie (BioRomeo)
– Couscous (zo’n 100 gram per persoon) (ik weet het merk even niet, staat bij de pasta’s enzo…in Het Lokaal, dat dan weer wel)
– En natuurlijk: een klein potje CaramelZ Gember (en dan heb ik iets meer dan de helft van de inhoud gebruikt)

Bereiding

– Snijd de kip in blokjes.
– Snijd de prei, champignons en het sjalotje fijn.
– Hak de platte peterselie (en als je verse knoflook gebruikt, hak je die ook fijn)
– Verhit een wokpan en laat de karamel smelten. Voeg de kip toe en bak tot de kip gaar is. Voeg tussendoor een scheut vissaus toe.
– In een andere hete pan bak je de knoflook met het sjalotje en prei tot beetgaar. Ondertussen bereid je de couscous.
– Voeg als laatste de champignons toe aan de gemberkip.
– Roer de couscous door de prei.

Op het bord: Een laagje couscous, daarop een schepje kip en dan garneren met de peterselie. Done!

Eet smakelijk!

CaramelZgembver CaramelZkip

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top
%d bloggers liken dit: