Hartige taart met gepofte knoflook, snijbiet, mozzarella en radijs – Delicious!

Hartige taart met dit warme weer? Ja!

Hartige taart - snijbiet gepofte knoflookEr zijn mensen die elke warme dag aangrijpen om de barbecue aan te steken. Nu vind ik een keertje wel lekker, maar ik ben geen enorme ‘fan-van-het-vuur’. Vaak heb ik eigenlijk helemaal geen zin om lang in de keuken te staan als het kwik boven de 25 graden stijgt. Als het dan één dag zo warm is, dan is dat geen ramp. Snel een boterham smeren, patatjes halen of – nog slomer – eten bestellen. Kan best, toch?

Maar ja, nu is het al een paar weken zo warm. Elke dag lijkt mijn uitstelgedrag groter te worden. Na een lange kantoordag wil ik niet koken, ik wil nog even in de tuin genieten van die laatste zonnestralen van de dag! Met een wijntje of frisje, boekje erbij…wachten tot Rinke thuis is, want die is altijd nog wat later dan ik. De meiden zijn ook niet vooruit te branden. Bijna vakantie, de stemming zit er al goed in.

Hoewel Mirthe het helpen koken wel heeft (her)ontdekt. Afgelopen week kookte ze zelfstandig een pastaatje. Gisteren hielp ze bij de hartige taart. Ideaal, want zo werden de ‘wachtmomentjes’ nóg langer en waardevoller.

Wachtmomentjes?

Ja, deze hartige taart bestaat uit weinig werk en vooral veel wachten. Dat is lekker! In totaal duurt het dus wel eventjes, maar het is letterlijk en figuurlijk het wachten waard! Steeds wat stappen zetten, timer aan en wachten maar. Buiten natuurlijk. Op de tuinbank, in de zon.

Oh ja, dit recept komt van Delicious Magazine. Maar…wel met een kleine aanpassing. In de oorsprong zaten er erg veel eieren in de taart, ik heb dit vervangen door crème fraîche. Iets luchtiger en iets frisser.


Hartige taart met gepofte knoflook, snijbiet, mozzarella en radijs

Ingrediënten

4 personen

  • Een rol (hartige) bladerdeeg (ja vandaag doen we makkelijk)
  • Een bol knoflook
  • Ongeveer 10 snijbietstengels
  • Een bol (buffel)mozzarella
  • 50 – 75 gram geraspte oude kaas
  • 125 ml crème fraîche
  • 6 eieren
  • Een eetlepel verse tijm
  • Een paar radijsjes
  • Peper en zout

Bereiding

Stap 1

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de bol knoflook op een vel aluminiumfolie en besprenkel met olie. Pak de bol in. Leg het zo’n 45 minuten in de oven.
  • Zet ook vast een pan water op, zodat je de snijbiet kunt blancheren.

Dit is wachtmoment 1. Ik heb een brede oven, waardoor de bakvorm makkelijk naast de knoflook past. Dus na zo’n 20 minuten voerde ik stap 2 uit.

Stap 2

  • Blancheer de snijbiet. Dit hoeft maar een paar minuutjes.
  • Terwijl de snijbiet blancheert leg je een vel bakpapier in een bakvorm (of vet ‘m in). Rol het bladerdeeg uit in de vorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er weer een vel bakpapier over het deeg en vul het met bakbonen. Heb je geen keramische bakbonen, gebruik dan een gedroogde peulvruchten of rijst. Let op: die kun je na gebruik niet meer eten!
  • Bak de bodem ongeveer 15 minuten, tot je een droge bodem hebt. Zo zorg je ervoor dat de bodem straks knapperig is en goed gaar.
  • Spoel de snijbiet af met koud water en laat ze uitlekken tot ze goed droog zijn (eventueel op wat keukenpapier leggen).

En weer even wachten tot de 15 minuten voorbij zijn, wachtmomentje 2. Als je de bodem uit de oven haalt kun je starten met de rest van stap 3.

Stap 3

  • Haal de bodem uit de oven en verwijder de bakbonen en bovenste laag bakpapier.
  • De knoflook is ook gaar, je drukt zo de tenen uit hun velletjes (let op, dit kan zacht en heel heet zijn, dus doe voorzichtig).
  • Klop zes eieren met crème fraîche, oude kaas en tijm. Roer hier ook de gepofte knoflookpulp doorheen.
  • Leg de snijbiet op de bodem.
  • Schenk het eimengsel over de snijbiet.
  • Leg plakjes mozzarella bovenop.
  • Doe de taart weer in de oven, bak in 20-25 minuten gaar.

Dit is wachtmoment 3. Deze duurt het langst, dus ga er even lekker voor zitten!

Stap 4

  • Haal de taart uit de oven.
  • Snij dunne plakjes radijs en verdeel deze over de taart.
  • Tafel dekken, taart snijden en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Top
%d bloggers liken dit: