Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Heimwee – met chorizokroketjes

trocheIs het echt al meer dan drie maanden geleden? Voor de vakantie had ik wilde plannen. Laptop mee naar Frankrijk, lekker koken en…direct publiceren. Tijd zat!

Het liep anders. De vakantie werd echt vakantie. Het huis dat we huurden was nog mooier dan we dachten. Een heerlijke tuin, prachtige kamers en een fantastische keuken. Dat ‘lekker koken’, dat is gelukt. Alleen het ‘direct publiceren’, dat niet. Gewoon geen zin. Echt vakantie dus: niets doen!

vakantieNu ik dit type krijg ik wel een beetje heimwee naar de rust en het prachtige huis in Frankrijk. Na de vakantie was de rust al snel verdwenen. Het Lokaal vraagt veel tijd. Online, maar ook offline. Het geeft niet alleen enorm veel energie, maar vraagt misschien nog wel meer. Hier in huis draait het bijna 24/7 om Het Lokaal. Een fantastische plek, boven verwachting goed gelukt, veel publiciteit en een steeds betere omzet. Maar, het is aanpoten. Tijd voor het blog? Dat stond de afgelopen drie maanden dus even on hold.

Ik beloof bij deze dat ik vanaf nu tijd maak. Ik heb de afgelopen drie maanden best wat lekkere recepten op tafel gezet. Die verdienen een blog. Die verdienen ook jouw bord 😉 Om te beginnen de chorizokroketjes: helemaal niet zo moeilijk. Beetje geduld, dat is het belangrijkste!

 

Chorizokroketjes

Ingrediënten

  • 120 gram fijngehakte chorizochorizokroketjes
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 375 ml melk
  • peterselie, fijngehakt
  • 40 gram bloem
  • 2 losgeklopte eieren
  • broodkruimels of panko
  • olie om te frituren

Bereiden

  1. Bak de chorizo knapperig, laat het uitlekken op keukenpapier
  2. Smelt de boter tot het schuimt. Haal van het vuur en schep de bloem erbij. Goed roeren! Giet 1/3 van de melk erbij. Roeren, roeren, roeren. Steeds weer wat melk erbij…en blijven roeren tot je een romig, dik en glad geheel hebt: roux
  3. Chorizo en peterselie bij de roux. Breng met zout en peper op smaak. Doe het mengsel in een lage schaal, laat het afkoelen en zet het dan nog minstens vier uur in de koelkast. Het wordt dan stevig, zodat je er straks makkelijk rolletjes van kunt kneden.
  4. Doe de bloem, de eieren en de broodkruimels in drie afzonderlijke borden.
  5. Rol met bebloemde handen (dan plakt het niet zo) kroketjes van het chorizomengsel. Bij mij werden het die dag balletjes, omdat ik het mengsel niet lang genoeg gekoeld had en het dus niet zo goed te kneden bleek.
  6. Haal de rolletjes eerst door de bloem, dan door het ei en dan door de broodkruimels. Leg ze op een bakblik/bord.
  7. Verhit olie in een pan tot zo’n 170 graden. Heb je geen thermometer, doe dan een klein stukje brood in de olie. Is het binnen 20 seconden bruin? Bakken maar!
  8. Bak de kroketjes in zo’n 2 minuten goudbruin. Langer hoeft echt niet. Laat ze uitleggen op keukenpapier. Eet smakelijk!

> oh ja, ik had er risotto bij. Met champignons. Heerlijk!

chorizo kroketjes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: