Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Het alternatieve kaartje

Dit jaar heb ik geen Valentijnskaartjes gestuurd. Normaal stuur ik een kaartje naar mijn ouders en wat familieleden. Dit jaar niet. Eergisteren was het 13 februari. Het is alweer een jaar geleden dat mijn oma overleed. In ons laatste gesprek vroeg ik haar na dit hobbeltje (we waren midden in de nacht met haar op de Spoedeisende Hulp) gewoon gezond 100 te worden.

Ik doe mijn best, maar ik kan niets beloven. Slaap lekker straks. Dag Judith.

De laatste woorden die ik van haar hoorde. Twee dagen later overleed ze.

Na de verdrietige dag, vrijdag de 13e – ook nog – wilde ik op Valentijnsdag weer vrolijke gezichten zien. Dus geen kaartjes: koekjes!

Koekjes met een hartje. Dat hoort bij Valentijn. Maar…al mijn hartvormige uitstekers waren veel te groot. Oeps. Wat een werk. Allemaal rondjes uitgestoken en die met wat snijden, vouwen en drukken op hartjes laten lijken. Zo werd het idee ‘even’ koekjes te bakken ineens een dagtaak! Gelukkig waren ze erg lekker. De meiden hadden erg veel plezier om een doosje te brengen bij tante Marga (en John), tante Andréa (en Hans), ome John (en Suus) en mijn moeder (en vader). En hun reacties maakten het vele werk meer dan goed 😉

Maar ja. Vergeten om foto’s te maken. Dus vandaag nog even een paar koekjes erbij gemaakt, maar dan met een bloemetje. De kop en schotel (met hartjeskoekje) zijn van oma. Dat vond ik wel zo toepasselijk!

Ingrediënten

  • 250 gram boter
  • 165 gram (bakkers)poedersuiker
  • 350 gram bloem (gezeefd)
  • snufje zout
  • vanille naar smaak
  • 3 eidooiers
  • chocolade
  • nootjes/spikkels/hagel…

Werkwijze
Alles mengen/kneden tot deeg.

1/3 blank houden, 2/3 doorkneden met bloem en een beetje gesmolten pure chocolade (of cacaopoeder).
Leg beide kleuren even in de koelkast.

Haal het bruine deeg uit de koelkast en rol het in een nette vorm uit (zie foto’s). Het handigst is als de hoogte van je reep net zo hoog is als je uitsteker op zijn kant. Dan kun je straks reepjes snijden van het deeg en daar de vormpjes uitsteken. Zo haal je het meeste uit het deeg.

Leg het rechthoekige deeg weer in de koelkast tot het aardig hard is, dat snijdt makkelijker.

Nu kun je het deeg of eerst in rechthoekige repen snijden en uit die repen je vormpjes snijden. Ik heb dat op de foto niet gedaan, mijn vormpje was te groot.

Als je alle vormpjes hebt gesneden, maak je een ’torentje’ van alle vormpjes keurig op elkaar. Eventueel aan elkaar plakken met wat ei. Hoeft niet.

Kneed het blanke deeg wat los en vul de uitsparingen in je vorm zo dat er weer een cirkel ontstaat. Daarna het resterende blanke deeg uitrollen (tussen twee plastic folies is heel handig) en om de vorm rollen. Het makkelijkst is om de vorm op het deeg te leggen en met folie en al om te wikkelen, steeds het folie een stukje wegtrekkend (zie foto).

Rol het resterende bruine deeg op dezelfde manier uit en rol ook dit om de deegrol. Leg de rol in de koelkast en laat dit lekker hard worden.

Smeer de rol in met ei en rol het door nootjes/spikkels of wat je wilt gebruiken.
Snij de rol nu in mooie plakjes. Leg de plakjes op bakpapier (ze kunnen iets groter worden, dus niet te dicht naast elkaar). Bak de koekjes op 175 graden zo’n 10 – 12 minuten en laat ze goed afkoelen, pas dan worden ze lekker knapperig.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: