In beeld en geluid

Het hart op hol! | VrijMiSong

Wat een tof programma. Patrick Lodiers presenteerde gisteravond Hart Nodig. Een programma van
BNN – in samenwerking met de stichting Donadona – waarin nabestaanden en ontvangers van een donororgaan elkaar ontmoeten. Een controversieel programma, omdat orgaandonatie altijd anoniem verloopt en ook anoniem wordt gehouden. Gevalletje privacy. Op zich logisch, maar wat als beide partijen de behoefte hebben elkaar te ontmoeten?

Dan is Patrick daar! Gisteren dus de eerste aflevering. Benjamin, 35 jaar, krijgt een hartstilstand. In de vijf jaar daarna nog 17 keer. Zijn hart is slecht, volgens de artsen werkt het nog voor 5%. Zijn redding? Een nieuw hart!

Nina, 16 jaar. Gaat met een vriendin zwemmen. Wordt onderweg geschept door een auto. Haar ouders, Margret en Arno, horen dat ze hersendood is. Ze denken geen seconde na. Nina wordt orgaandonor. Toevallig had ze het een paar weken daarvoor ook tegen haar ouders gezegd! “Als mij iets overkomt wil ik graag donor zijn.” Alsof ze onbewust wist dat haar iets vreselijks te wachten stond.

Benjamin krijgt Nina’s hart. En een nieuw leven. Het is nu vijf jaar later en Benjamin en de ouders, broer en zus van Nina ontmoeten elkaar.

Foto: Bnn.nl - screenshot - Hart Nodig
Foto: Bnn – screenshot – Hart Nodig
Ik heb met tranen in mijn ogen zitten kijken. Hoe rustig en respectvol de ouders van Nina openstaan voor de ontmoeting met de drager van het hart van hun dochter. De kracht en emoties van Benjamin die zich bij elke hartslag beseft dat hij het hart van Nina draagt. En dat koestert. Van het leven geniet.

Kippenvel bij het moment dat Benjamin een bos zonnebloemen op het graf van Nina legt, terwijl haar moeder vertelt dat ze haar kinderen vroeger vergeleek met bloemen. Nina was de zonnebloem. Speelt Nina’s hart hier een rol in? Natuurlijk komen dat soort voorkeuren en emoties vanuit de hersenen, maar toch…zou Benjamin ook wat van Nina voelen?

Natuurlijk zijn er mensen die geen contact willen. De medische wereld geeft niet voor niets aan orgaandonatie om ethische en psychologische redenen anoniem te houden. Het kan mensen juist afschrikken, onnodig verdriet bezorgen en in het programma werd zelfs gesproken over claimend gedrag. Het is toch een orgaan van ‘jouw’ man, vrouw, kind…

Maar voor de mensen die deze behoefte wel hebben: Hart Nodig en Donadona maken er samen iets moois van. Complimenten!

Sinds gisteren heb ik wel de hele tijd hetzelfde liedje in mijn hoofd. Dan moet het ook maar de vrijmisong worden, lijkt mij. Vooral een bepaald stukje tekst. Zangeres Miss Kier bedoelt er vast iets heel anders mee, maar ik vind het uitstekend bij de ouders van Nina en Benjamin passen. Hij kon zich misschien geen beter hart en ‘betere ouders’ wensen.

Keep me filled with
Satisfaction when we’re done
Satisfaction of what’s to come
I couldn’t ask for another

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: