Home made mascarpone

Geen idee meer hoe ik op het idee kom eigenlijk. Misschien terwijl ik yoghurt in een kaasdoek giet om hangop te maken? Of door het idee tiramisu te maken met kerst? Ik weet het niet meer, maar ineens vraag ik me af of je ook zelf mascarpone kon maken. Een tijdje terug kochten we een cadeau voor mijn zwager: een pakket om zelf kaas te maken. Hij kreeg de versie ‘jonge kaas’, maar we konden ook kiezen voor mozzarella, geitenkaas of boter.

Kan mascarpone dan ook…?

Bijna als grap zoek ik online op ‘zelf mascarpone maken’. En ja hoor, blijkbaar ben ik niet de enige die dacht dat dit moet kunnen. Het kan!

Driemaal is werkelijk scheepsrecht. De eerste poging mislukt al in een minuut. De room in een pannetje op het vuur brandt aan. Dat wordt te snel warm. Geen succes. Poging twee moet au bain marie. Maar ja, het is tweede kerstdag. Heel Nederland (of eigenlijk Hoogland, want daar was ik) at blijkbaar slagroom met kerst. De koeling is helemaal leeg. Met het idee dat iets beter is dan niets neem ik een paar pakjes ‘lekker lang houdbare slagroom’ mee naar huis. Verkeerde keuze, zo blijkt. Wat ik ook doe, de room schift of wordt gewoon niet dikker. Ik smokkel met een beetje clotted cream. Maar ja, dat is weer gemaakt van marscarpone, dus dat proces klopt natuurlijk voor geen meter. Het is wel een goede oefening, ik weet wat ik fout doe en ook dat er heel veel geduld bij komt kijken.

Mascarpone Mascarpone

Mascarpone Mascarpone

Poging drie:
Verse slagroom
Fris citroentje
Ruim twee dagen geduld
Het resultaat: heerlijke romige mascarpone
Spot on!

Mascarpone Mascarpone

Als je de mascarpone zelf maakt, kunnen de lange vingers natuurlijk ook niet uit een pakje komen. Al tijdens poging één maak ik lange vingers. Ze lukken gelijk en zijn de week erna nog steeds heerlijk knapperig. Elke dag snoepen we uit het trommeltje. Blijft er wel genoeg over voor de tiramisu?

Dat wel. Maar ik heb al iets anders bedacht. Appel-mascarpone taartjes. Krokante bodem, romige vulling en frisse appel met kardemom en kaneel. Heerlijk!

Mascarpone Mascarpone

Mascarpone Mascarpone

Er is nog wat mascarpone over, misschien vanavond dan toch nog die tiramisu?

De recepten

Mascarpone
500 ml slagroom
citroensap

Verwarm de slagroom au-bain-marie tot 82 graden. Gebruik hiervoor een thermometer. Ik heb de digitale versie van Ikea. Ideaal!
Zodra de slagroom op temperatuur is voeg je ongeveer een eetlepel citroensap toe. Blijf nog een minuut of vijf/tien roeren. De room wordt wat dikker. Het moet aan je houten lepel blijven hangen. Giet de room in een kom en laat het volledig afkoelen. Zet het daarna afgedekt in de koelkast en laat dit 24 uur staan. De volgende dag is je room nog dikker, vergelijkbaar met yoghurt. Vouw een kaasdoek op (ik had zo vier lagen kaasdoek op elkaar, doek van Dille & Kamille) en leg deze in een zeef. Hang de zeef in een kom, waarbij je zorgt dat er tussen de bodem van de zeef en de bodem van de kom genoeg ruimte over is om te lekken. Giet de room in de zeef en bindt de doek dicht. Zet de kom weer 24 uur in de koelkast.
Geduld is een schone zaak, maar als je nu de kaasdoek opent heb je heerlijke romige mascarpone!

Lange vingers
ongeveer 30 koekjes van ‘duimformaat’
3 eidooiers
40 gram fijne suiker

3 eiwitten
snufje zout
50 gram fijne suiker

80 gram bloem
10 gram custard

Mix de eidooiers met 40 gram suiker en zet dit apart.
Klop de eiwitten stijf. Voeg op het laatst al kloppend het suiker en zout toe. De eiwitten krijgen nu een mooie glans. Spatel de eiwitten door het dooiermengsel. Zeef de bloem en custard boven het mengsel en spatel net zo lang door tot het een mooi glad mengsel is.
Doe het beslag in een spuitzak met een kleine ronde spuitmond. Spuit nu de lange vingers op bakpapier (op de bakplaat), maak ze net zo lang als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat het deeg wat uitloopt, ook bij het bakken. Dus zorg voor voldoende ruimte tussen de vingers. Strooi wat suiker over de vingers en stop je bakplaat in de oven. Op 180 graden, zo’n 10-15 minuutjes. Laat de lange vingers afkoelen voor je ze van het bakpapier haalt.

In een luchtdichte trommel bewaar je ze zeker een week, misschien wel langer 😉
Je kunt ze natuurlijk ook gelijk verwerken in de tiramisu!

Appel-mascarpone taartjes
(voor vier kleine ronde taartjes)
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram suiker
75 gram roomboter
ongeveer een half geklutst ei
limoenrasp (of citroen of sinaasappel)
snufje zout

150 gram mascarpone
vanillemerg (naar smaak)
een theelepel kardemompoeder
50 gram bloem

twee appels (goudreinetten)
limoensap (of citroensap of sinaasappelsap)
kaneel en suiker

Kneed het bakmeel, de suiker, de boter, het ei, de rasp en het zout tot een zacht deeg. Stop het in een boterhamzakje en leg het even in de koelkast. Ondertussen mix je de mascarpone met de vanille, kardemom en het bloem tot een romig mengsel. Boor de klokhuizen uit de appels. Schil en halveer de appels en doop ze even door de limoensap.

Rol het deeg uit. Vet de bakvormen in en bekleed ze met het deeg. Schep een volle lepel van het mascarponemengsel in de vorm. Snij ‘streepjes’ in de appel en leg ze in het mascarponemengsel. Druk een beetje aan. Strooi een beetje suiker en kaneel over de appel. Bak ze af op 180 graden, ongeveer 35-40 minuten. Prik met een satéprikker in het deeg om te controleren of het taartje wel gaar genoeg is. Beetje laten afkoelen, want op zich zijn ze warm best lekker! Koud natuurlijk ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.