Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

I love pink! Rabarbercake

HetLokaalWat is mijn laatste bericht alweer lang geleden! Niet dat ik stilzat…er kwam even een Lokaal tussendoor. Het is niet niks, een winkel openen. Inmiddels draait Het Lokaal alweer ruim twee weken. Mijn taken zijn vooral online. Website en -shop, social media, persberichten…maar inmiddels ben ik ook volleerd kassamedewerker, tostibakker en ik heb zelfs van Mario geleerd hoe ik zo’n echte koffiemachine tem. Cool. Nog niet in Het Lokaal geweest? Neem zeker een kijkje. Het brood van Carel is niet te versmaden (wat zijn de AH-bammetjes ineens kleurloos zeg). De groenten in het Verslokaal breiden in razend tempo uit. Maart bood nog niet zo heel veel, maar april ziet er al een stuk groener uit.

Vandaag is roze

Dat groen is leuk, maar mijn kleur is roze. Rabarberroze. Zo jammer dat het rabarberseizoen zo kort is. Het liefst maak ik elke dag compote, taart, card of wat dan ook met rabarber. Zoet&Zuur, helemaal mijn smaak. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik de rabarber zag liggen. Nog niet in Het Lokaal, dat komt vast nog wel. Dus ik heb even geshopt bij de concullega…want als het verkrijgbaar is, halen we er wel alles uit wat er in zit! Toch?

Rabarbercake

Hoewel de buitenkant knalroze was, viel de binnenkant nog een beetje tegen. Nog geen compotje, wel cake. Een tulband met rabarber, zure room, pijnboompitten en vanille. De rabarber en zure room maken de cake luchtig en fris. Geen loodzware kost…een lentecake in optima forma!

Ingrediënten

– 250 gram bloem (gezeefd)
– 250 gram boter
– 250 gram fijne suiker
– schepje bakpoeder
– schepje baking soda
– 4 eieren
– een vanillestokje
– handje pijnboompitten
– klein bakje zure room
– rabarber, geschild en fijngesneden (ik had vier of vijf stengels, kijk zelf hoeveel je lekker vindt)

Bereiding

– Zeef de bloem en mix het met het bakpoeder en bakingsoda
– Zorg dat de boter goed op kamertemperatuur is, anders schift de boel (been there, done that….is op te lossen, maar liever niet). Mix het tot een romige massa.
– Voeg de suiker toe, weer mixen.
– Voeg één voor één de eieren toe. Steeds als een ei goed is gemengd kan de volgende erbij. Zo klopt je het lekker luchtig.
– Mix het merg uit het vanillestokje mee.
– Voeg nu in delen het bloemmengsel toe. Het deeg wordt nu lekker dik (ik verheug me stiekem al op het uitlikken van de kom).
– Als laatste gaat de zure room erbij. Dat maakt het deeg weer wat dunner.
– Vet je bakvorm in, eventueel een beetje poederen met bloem, tegen het plakken.
– Doe gelijk een schepje bloem door de stukjes rabarber, dit zorgt ervoor dat ze straks lekker verdeeld in het deeg blijven plakken en niet op een homp op één plek zakken. De pijnboompittjes mogen hier ook bij.
– Roer de rabarber door het deeg en giet alles in de bakvorm (ja, nu kun je de kom uitlikken, hmmm, my guilty pleasure). Bak ongeveer een uur op 175 graden. Check even met een pin of de cake gaar is. Zo niet? Draai de oven terug naar 100 graden en laat de cake nog even doorgaren.
– Laat de cake op een rooster afkoelen voor je ‘m aansnijdt. Eet smakelijk!

Rabarbercake0 Rabarbercake6Rabarbercake5

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.