Amersfood

Ik ging naar boven. Náár het alarm.

Maandagnacht

Rinke stapt uit bed en kijkt onder het gordijn door naar buiten. Ik vraag wat er is. Hij ruikt brand. Nog geen seconde later ruik ik het ook. De geur wordt steeds scherper. Dit is geen haardvuurtje. Al snel zien we dat de rook uit een zijstraat van onze straat komt. Twitter leert ons dat het gaat om een autobrand. De auto staat onder een carport. De brandweer probeert het huis te sparen en dat lukt. Fijn, Twitter. Wij kunnen weer gaan slapen. De eigenaren van auto en huis vast niet. Wat een drama om mee te maken! Het had ook anders kunnen aflopen…

Screenshot 2013-12-25 11.45.36

Kerstavond

Aan tafel bespreken we de brand van de voorgaande nacht. Mijn moeder vertelt over een verhaal uit de krant. Hoe een vrouw en haar twee zoontjes de rookmelders niet hoorden. De frituurpan stond al de hele nacht aan. Vatte vlam. Een tante aan de overkant zag de rook en zorgde samen met haar man dat het bij materiële (en emotionele) schade bleef. Moeder en zoons zijn veilig. Die avond gaan wij weer gerust slapen. Deze familie vast niet. Wat een drama om mee te maken! Het had ook anders kunnen aflopen…

Screenshot 2013-12-25 11.47.32

Eerste Kerstdag

Vroeg in de ochtend. Ik word wakker met een enorm gepiep in mijn hoofd. Dan schrik ik op. Deze piep zit niet in mijn hoofd. Dit is harder. Anders. Een rookmelder! ‘Is het hier?’, vraag ik aan Rinke. Die springt al uit bed. We constateren dat het op zolder is. Daar waar wij normaal slapen. Die kamer is momenteel ‘under construction’. Ik ren naar boven. Niets te zien. Raam open, deur open en het piepen stopt. Geen brand. Geen leed. Geen drama.

Pas terug in bed ben ik me bewust van mijn actie. Ik ging naar boven. Náár het alarm. Vertrouwde ik er zo op dat het vals alarm was? Ik rook geen brandlucht. Ik zag geen vlammen, geen rook. Deed mijn instinct haar werk? Hoe zou ik reageren als er wel sprake is van brand? Ren ik dan ook eerst naar boven? Ik had naar beneden moeten rennen. Of nee, eerst de kinderen moeten pakken en dan naar beneden moeten rennen. Zoiets.

De oorzaak van het alarm? Er lagen twee pakjes schuurpapier op de rookmelder die voor het schilderwerk even op de kast lag. De rookmelder kreeg ademnood. Denken we. Niet handig.
Gelukkig was er niets, want dan had het ook anders kunnen aflopen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: