Amersfood

Ik wil niet dood

FlairZo, dat staat er. Pittige uitspraak, zeker nu ik net de Flair heb gelezen. Een paar maanden geleden stond mijn verhaal over tinnitus en hyperacusis al in de Viva. Nu dus ook in de Flair. Same story, anders geschreven. Net zo confronterend. En net zoals de vorige keer geeft het enorm de drang om uitleg te geven. Iets meer uitleg.

Zo op papier staat het er best hard. Mijn vergelijking met iemand die de strijd tegen het lawaai niet langer aankon. Voor wie het gewoon niet te doen was haar leven voort te zetten in de herrie die ze dag in dag uit hoorde en voelde. Het lawaai in haar hoofd en de pijn van omgevingsgeluid die haar alle plezier in het leven ontnam. Gaby Olthuis. Ik ken haar helemaal niet, dus weet ook niet wát er precies in haar hoofd omging. Toch is ze een voorbeeld. Mijn voorbeeld van een situatie waarin ik nooit terecht wil komen. Een keuze die ik nooit wil (hoeven) maken. Maar toch zo onzeker, dat het soms bizar eng is.

Die documentaire vorig jaar hakte er enorm in. Dat iemand met dezelfde “kwaal” als ik het leven niet meer ziet zitten. Tot die documentaire heb ik daar eigenlijk geen seconde bij stilgestaan. Toch was haar reactie op haar interne geluiden en de herrie buiten zó angstaanjagend herkenbaar! Het heeft me wel wat slapeloze nachten opgeleverd. Komt het voor mij ooit ook zo ver?

Op dit moment zeg ik volmondig NEE. Ik wil niet dood.

Ik leef nu ruim 20 jaar met de tinnitus en bijna zes jaar met de hyperacusis. Ik heb plezier in het leven en kan genieten van mijn gezin en mijn omgeving. In de Flair vergelijk ik het met een arm verliezen. Hoe vaak hoor je niet dat men leert leven met het gemis, maar dat ze ondanks dat toch fantoompijn houden? Zo probeer ik er ook naar te kijken. Ik mis de stilte, maar een modus vinden waarin ik goed functioneer.

Wennen zal het nooit, maar ik moet op zoek naar mijn eigen ‘stilte’, hoeveel lawaai die stilte ook maakt. 

Dank voor het schrijven van mijn verhaal, Vivienne.

Meer weten over tinnitus of hyperacusus? Kijk eens op de website van de NVVS.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.