Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

De K is van Kapper (en de C van Chocolade)

Mijn moeder werkt in het Sinaï Centrum. Een Joods Psychiatrische inrichting. Nu in Amstelveen, maar tot acht jaar geleden op Laan 1914 in Amersfoort. Naast Kamp Amersfoort, eigenlijk best bizar als je er zo over nadenkt. Er zaten namelijk behoorlijk wat Joodse oorlogsslachtoffers. Heb veel verhalen gehoord. Van bijzonder tot ontroerend, maar allemaal mooie verhalen. Ik vond het als kind altijd leuk met mijn moeder mee te gaan. Tenminste, dat denk ik nu…aangezien ik er met plezier aan terugdenk. Zo weet ik nog dat ik met twee patiënten ’s avonds laat (avonddienst) naar Stephen Kings Silver Bullet keek. De zilveren kogels worden net geladen als één van de patiënten me iets vraagt. Ik zit zo in de film dat ik met lichte irritatie ‘nee’ zeg. Dat bleek het verkeerde antwoord.

Weet jij hoe je de knopen van dit vest open moet maken?

Geen spannende ontknoping van de film voor mij. De ontknoping die ik zag was van het vest.

De K van …

Jaren eerder maakte ik het zelf spannend. Geen idee of mijn moeder zich dit nog herinnert, maar bij mij staat het in mijn geheugen gegrift. Ik kwam mijn moeder ophalen die dag. Meestal reed ik dan met oma naar de Sinaï en dan bleef zij in de auto zitten en haalde ik mijn moeder binnen op. Kon ik even kletsen met wat patiënten of collega’s. Ik werd binnengelaten met de woorden “je moeder is even bij de kapper”. Die kapper was Joke, een bekende. Dus ach, daar ging ik wel even langs. Met de lift. In de lift kon ik een paar knoppen kiezen: K, BG, 1. De meest logische? De K. Van Kapper natuurlijk!

Wist ik veel.

Daar stond ik dan. In een donkere kelder. Waar de spullen van patiënten stonden die niet in hun kamers pasten. In mijn herinnering een doodenge ruimte. In het echt viel het vast mee, maar ik was zo onder de indruk dat ik echt niet meer wist wat ik moest doen. Hoe het verder ging weet ik niet meer zeker. Een gaatje in mijn geheugen. In mijn beleving duurden die paar minuten wel 10o uur, maar ik was natuurlijk gewoon snel weer boven. Wat was ik blij om mijn moeder weer te zien. En de Kapper in plaats van de Kelder.

Recept: chocorabarcheesebrownie

Tja en hoe ik nu van mijn moeders werk naar een chocolade-rabarber-cheesecake-brownie moet overstappen? Laten we het maar houden op moederdag. Of chocoladetroost.

Rabarchoco2

Ingrediënten

 • 100 gram extra pure chocolade
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 3 of 4 eieren
 • 100 gram bloem
 • 100 gram boter
 • 200 gram roomkaas
 • 1 vanilleboon
 • 1 rabarberstengel
 • gemalen anijszaad

Bereiding

 • Stel de oven in op 170 graden
 • Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen
 • Meng 75 gram suiker met 2 grote of 3 kleine eieren en 100 gram boter
 • Vouw de chocolade en het bloem door dit mengsel, doe er na smaak anijszaad bij
 • Mix de roomkaas met 1 ei, het merg uit de vanilleboon en 50 gram suiker.
 • Hou je erg van anijs, dan mag er ook best een theelepeltje anijszaad door het roomkaasmengsel
 • Schenk 3/4 van het chocolademengsel in de bakvorm (de mijne was vierkant, 15x15cm)
 • Schenk hierop het roomkaasmengsel 
 • Schenk het resterende chocolademengsel hier weer bovenop
 • Gebruik een vork om deze twee bovenste lagen een beetje te mengen, zodat er een mooi marmerpatroon ontstaat
 • Schil de rabarber en snij deze in stukjes van ongeveer de hoogte van je deeg
 • Steek de stukjes in het deeg, beetje plannen dat straks ieder stukje brownie een stukje rabarber heeft (ik sneed er 25 kleine stukjes uit, want: machtig spul dit!)
 • In de oven: 40-45 minuten. Even prikken om te kijken of het gaar is en goed laten afkoelen

Eet smakelijk!

Rabarchoco Rabarchoco1

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: