Kikkerewertencurry – met eigen Garam Masala
Eigenlijk is het te zot voor woorden. Boven mijn – heerlijk brede – fornuis hangt een net zo brede afzuigkap. Zo’n platte, waar je dan weet-ik-het-wat-allemaal bovenop kunt zetten. Bij mij staan er kruiden op. Een hele lading potjes met die alleen maar in aantal toe lijken te nemen. Sommige potjes worden non-stop bijgevuld. Andere potjes staan er maar te staan. Vol. Dan heb ik de kruiden een keer gekocht met het idee een keer iets lekkers te maken. Waar het dan nooit echt van komt.

Of ik ben gewoon te lui! Want achter al die potjes staat ook een indrukwekkend rijtje Jonnie Boer. Jawel, die van De Librije. Hij heeft een eigen lijn met kruidenmixen waar je u tegen zegt. Voor mij met het absolute voordeel dat het pure mixen zijn, zonder zout. Vooral zijn Garam Masala is hier lievelings. In de boterkip, bijvoorbeeld.
Kikkerwerwtencurry
Na een lange werkdag schoot ik snel even de winkel in, zonder lijstje. Kikkererwten, paprika’s, verse koriander. De rest stond al thuis, in de voorraadkast of koelkast. Snel afrekenen en naar huis, want (oppas-)oma moest op tijd weg.

Afgelopen week besloot ik kikkererwtencurry te maken. Stiekem een beetje geïnspireerd door twee gerechten van Tobias in Het Lokaal. Hij had een curry op de kaart, die nu vervangen is door Kip Masala. De saus bij die kip is zó lekker, het kommetje gaat schoon op. Dáár had ik ook zin in! En in kikkererwten.
Gemengd, gemalen, geroosterd en gekookt
Ik ruim de boodschappen op en werp een blik op mijn Jonnies. Geen Garam Masala. Wat nu!?
Het antwoord stond gewoon voor mijn neus. Die indrukwekkende lading potjes. Daar moest eigenlijk wel alles staan om zelf Garam Masala te maken. En ja hoor. Ik heb gemengd, gemalen, geroosterd en gekookt. Stiekem vond ik mijn Garam Masala lekkerder dan die van Jonnie. Dus…die houden we erin!
Kikkererwtencurry – het recept
Ingrediënten

- Kip (hoeft niet, mag ook zonder, als je liever vega eet)
- Een rode ui, gesnipperd
- Twee teentjes knoflook, fijngesneden
- Een stukje gember, geraspt
- 1 eetlepel Garam Masala kruiden (lees onder dit recept over mijn eigen mengsel)
- Twee rode paprika’s, in kleine stukjes gesneden
Een bakje cherrytomaatjes, in kwartjes gesneden - 1 theelepel kurkuma
- Een pakje of blikje kokosmelk
- 100 ml (slag)room (ik had nog de übervette room van Het Lokaal in huis, die komt van De Kopermolen. Lekker! Liever vegan, dan kun je iets meer kokosmelk gebruiken of het zo laten…dan heb je iets minder saus)
- Ongeveer 400 gram kikkererwten (potje, blikje, zelf weken…uitgelekt)
- Eventueel verse koriander
- Wat wil je erbij eten
Bereiding
- Gebruik je kip (filet of kippendij): snij de kip in stukjes en marineer met de kruiden, gember, knoflook en ui. Kwartiertje laten mengen, daarna verder met stap 2
- Verhit olie of boter in de pan. Bak het kipmengsel of fruit alleen ui, gember en knoflook. Voeg de paprika en tomaatjes toe, samen met de Garam Masala.
- Even roerbakken en dan de kokesmelk en room erbij. Roer ook de kurkuma erdoor, zodat je room een mooi geel kleurtje krijgt!
Deksel op de pan, even laten staan op een laag vuurtje (eventueel tot de kip gaar is, maar met stukjes kipfilet is dat al binnen een paar minuutjes het geval). - Als laatste de kikkererwten erbij, weer even de deksel erop, zodat ze goed kunnen mengen en warm worden.
- Schep op het bord, met lekker veel saus erbij. Bak zelf platbrood of neem naanbrood van de bakker, zodat je van de saus kunt genieten tot de laatste druppel.
- Hou je van koriander? Strooi dan wat verse blaadjes over de curry als garnering.
- Eet smakelijk!
Maar…die zelfgemaakte Garam Masala??
Juist, die heb je nog van mij tegoed. Ik ben alleen heel slecht in het bijhouden van hoeveelheden. Dus…wil je dit zelf mengen? Het is een kwestie van blijven ruiken, mengen, ruiken, mengen tot je denkt: “Wauw, dit ruikt goed!”
Ik mengde: korianderzaad (dat zit mij thuis een eigen pepermolen), komijn- en paprikapoeder, szechuanpeper (beetje meer citrus dan zwarte peper), mijn home-made gemalen adjuma-peper-poeder (spicy!), kaneel, kardemomzaadjes en kruidnagel (gevijzeld) en laurier. De hele bende gooide ik nog even extra in de vijzel, zodat ook de laurier goed fijn werd. Dit alles deed ik echt nog geen half minuutje in een hete pan roosteren om even alle smaken te versterken.

