Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Kletskop

“Wat ga je bakken, mama?”
“Jullie!”
“Wat?!?”

Het is echt zo. Geen seconde stil, die dochters van ons. De hele dag ratelen ze door. Hoewel, als ze een filmpje op de tablet kijken is er rust. Tenzij ze geen filmpje kijken, maar een video. Dan wordt er meegezongen. Bla, bla, bla. Zelfs als ze al lang in bed liggen zijn ze nog in gesprek (of in gevecht, want het is echt niet alleen maar gezellig gekwebbel).

Kletskoppen, dat zijn ze. En die kun je bakken!

Kletskoppen 4Heel makkelijk, heel snel en vooral heel lekker. Dat bleek. Zo snel als ik de koekjes maakte, nog veel sneller was de schaal leeg. Een recept om te delen dus, eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • Scheutje water

Bereiden

De oven staat op 190 graden.

Hak de noten fijn. Mix de boter met de suiker tot een gladde massa. Voeg kaneel en bloem toe. Goed mixen! Giet er eventueel een scheutje water bij als het te korrelig wordt. Als laatste de nootjes erdoor. Je hebt nu een lekker romig deeg. Laat dit even rusten, zodat de ergste “plak” afneemt. Dat schept straks wat lekkerder!

Kletskoppen 1Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Maak kleine bolletjes van het deeg. Ik gebruikte twee theelepels: met de een deeg scheppen, met de ander het deeg van de ene lepel schrapen en op het bakpapier leggen. Hou voldoende ruimte tussen de bolletjes, het loopt namelijk helemaal uit tot een plat koekje! het kan dus zijn dat er maar negen bolletjes op de bakplaat passen…met deze hoeveelheid deeg bak je dus twee of drie keer.
Schuif de plaat in de oven en bak de koekjes zo’n zeven minuten. Ja echt. Zo snel. Haal de bakplaat uit de oven en schuif het bakpapier met koekjes en al op het aanrecht. Terwijl de koekjes en de bakplaat afkoelen, leg jij nieuwe bolletjes op een nieuw vel bakpapier. Dit vel leg je weer op de plaat en…bakken maar weer.
De koekjes zijn heel zacht als ze uit de oven komen. Daarom even op het bakpapier laten afkoelen. Zijn ze hard, dan haal je ze van het papier en leg je ze op een rooster, zodat ze nog even “ademend” kunnen afkoelen.

Dat is alles. Met mijn brede oven was ik met twee platen klaar voor 22 koekjes. Van afwegen, mixen, verdelen, bakken tot opeten heeft het mij dus zo’n 45 minuten gekost.

Kletskoppen 3 Kletskoppen 2

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: