Amersfood

Voordat de koffie – gekte losbarstte | Bieten, balsamico en burrata

Niet normaal. Wat je overkomt als je de Misset Horeca Koffie Top 100 wint. Of, eigenlijk heeft Dennis gewonnen, de barista van Boot Koffie. Hij zorgde ervoor dat de jury ‘tot tranen toe geraakt werd‘ door zijn filterkoffie. Een ode aan de familie Hartmann (koffie: Panama Finca Hartman Natural), die nog niet zo lang geleden een bezoek brachten aan Nederland.

Boot winnaars koffie bietenMaandagavond zat ik vol spanning met de laptop op schoot. Rinke was mee met een combi van Het Lokaal&Boot-koffie naar de bekendmaking. Enkele weken ervoor kwam een forse vakjury langs om de koffie van Dennis te beoordelen. Uit 100 beoordelingen, kwam deze koffie als beste bovenaan de lijst. We wisten dat het top 8 zou zijn. Op de site van Boot Koffie stond per ongeluk al een aankondiging dat we 7e waren…maar de schrijver van dat artikel was gelukkig niet helderziend. Nummer 1! Dat had iedereen gehoopt, maar niemand verwacht. Fantastisch!

Druk, drukker, drukst… filterkoffie

Wat er gebeurde? Nou de dag erna dus helemaal niks. De winnaar van vorig jaar meldde dat het vanaf dag 1 enorm druk zou worden. Wij allemaal in opperste staat van paraatheid, maar het bleef rustig. Het zal toch niet…?

Gelukkig niet. In de loop van de week werd het drukker en drukker. Met als absolute piek het afgelopen weekend. Omdat er geen barista van Boot Koffie aanwezig was (Het Lokaal heeft de koffiebar sinds 1 september terug in eigen beheer), mocht ik tijdens de streekmarkt samen met ‘onze’ barista Mario aan de bak. Mijn taak: filterkoffie. Ja, die ‘prijswinnende koffie’, zoals iedereen het noemde. Met daarnaast tussen 10 en 18 uur permanent meer dan een halve meter aan koffiebonnen voor wachtende gasten. Doodeng, dat was het. Als niet-barista de #koffietop100 nummer 1 serveren. Dat is best wat druk op de schouders, hoor!

Met dank aan de goede uitleg van Mario en het engelengeduld van heel, heel, heel veel gasten in Het Lokaal kwam het goed. Dat hebben we maar mooi geflikt.

Van koffie naar bietjes

Terug naar maandagavond. Voordat de koffiegekte losbarstte moest er nog wel even gegeten worden natuurlijk. Ik had bietjes gekocht in Het Lokaal en die al ’s middags gepoft in de oven. De laatste tijd maak ik daar dan steeds couscous of hartige taart mee. Tijd voor iets anders. Het werd voorraadkastkoken. Met witte balsamico, honing en pistachenootjes. Die nootjes had ik nog over nadat ik er glutenvrij koekjes van had gebakken voor mijn vaders verjaardag.

Pasta: bieten, balsamico & burrata

 • Koffie en Bieten pasta met witte balsamico en pistacheBieten (ik had twee grote bieten voor 2 volwassenen en 2 kinderen)
 • Olijfolie 
 • Oregano
 • Knoflook (2 tenen fijngesneden)
 • Chili-snippers (naar smaak)
 • Honing (drie eetlepels)
 • Witte balsamicoazijn (twee eetlepels)
 • Room (200 ml)
 • Burrata (ik had één bol, maar dat best meer zijn…)
 • Pistachenootjes
 • Pasta

Spoel de bieten schoon en besprenkel ze met olijfolie. Niet schillen of snijden, anders gaan ze bloeden! Strooi ook wat oregano, peper en zout over de bieten. Pak ze stuk voor stuk in met aluminiumfolie. De bieten mogen een uurtje poffen op 200 graden in de oven.

Verwarm een pan, doe er wat olie in. Als de olie heet is: fruit de knoflook, doe de chili-snippers erbij. Lekker gebakken? Dan ook de honing en balsamico erbij. Pas op: de balsamico kan spetteren. Kijk met de hoeveelheden een beetje naar je smaak. Balsamico is erg zuur, de honing maakt het zoeter. Laat dit in zijn geheel lekker indikken op laag vuur. Af en toe proeven om te kijken of je het nog wel lekker vindt: niet te zuur, niet te zoet…

In een apart pannetje verwarm je de room, zodat het niet gaat schiften als je het bij de saus voegt. Roer alles goed door elkaar, zodat er een mooie romige saus ontstaat.

De bietjes zijn gepoft, dus: schillen en snijden maar. Doe de bietjes bij de saus, dan kunnen ze nog even nagaren en de smaak goed opnemen. Rooster ondertussen de pistachenootjes en kook je pasta!

Pasta op het bord, bietjes met saus erop. Wat nootjes erbij. En als klapper op de vuurpijl de burrata. In mijn geval maar een deel, want ik moest ‘m delen met de rest van het gezin 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.