Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Bèèèèhhh… Lasagne met geitenkaas

LasagneRinke en ik houden allebei wel van een stukje vlees. Inmiddels zitten er aardig wat vega-dagen in onze week, maar in den beginne lag er dagelijks een stukje vlees op het bord. Toen een vriend van ons met een vegetarische vriendin ’thuis kwam’ was het dus even schakelen. Wat moesten we koken? Ik vond een recept waarvan ik dacht dat ik dat wel kon maken: lasagne met geitenkaas. Het bleek een schot in de roos.

Inmiddels zijn we zeker tien jaar verder. Met meerdere vleesloze dagen per week staat deze lasagne nog steeds op het favorietenlijstje. In de loop der jaren is het recept wel aangepast. De ene keer maak ik ‘m basic vega, de andere keer met ham.

Ook mijn kookkunde is in tien jaar verandert. Voorheen maakte met een pastasaus uit pot en een aanleng-bechamel uit een pakje. Inmiddels maak ik zelf de tomatensaus en de bechamel. Geen pakjes of zakjes in huize Van ’t Holt. Afgelopen week heb ik ook de lasagnebladen zelf gemaakt. Lasagne from scratch dus eigenlijk. Lekker!

Het blijft een favoriet, ook voor de kinderen. Jelka likt nog net niet de ovenschaal uit, hoewel ze dat graag zou willen.

Nu begrijp ik best dat niet iedereen zin of tijd heeft om alles zelf te maken. Dus zet ik in dit recept wel alle stappen voor de lasagne-from-scratch, maar ik zet ook de ‘smokkelingrediënten’ erbij. Voor als een pakje geen ramp is of het gewoon ontbreekt aan tijd. Want met smokkelen is het ook nog eens een snel recept voor de doordeweekse werkdag!

Ingrediënten:

Tomatensaus (smokkel: pak saus naar keuze)

  • een kilo tomaten
  • een handje vol gedroogde oregano
  • knoflook (net wat je lekker vindt, ik had drie tenen)
  • een grote rode ui (of twee kleintjes)
  • een laurierblaadje
  • wat gedroogde chili als je van wat pit houdt
  • Wil je een wat dikkere saus? Gebruik dan een beetje maizena.

(Andere kruiden mag natuurlijk ook. Wat lijkt jou lekker? Basilicum? Dille? Tijm? Misschien wel een kaneelstokje?)

Bechamel (smokkel: kant-en-klare bechamel. Aan één zo’n pot Grand d’italia had ik nooit genoeg, dus twee is aan te raden)

  • 80 gram bloem
  • 80 gram roomboter
  • 1 liter melk (volle melk is lekker, maar ik maak het ook wel eens met halfvolle melk…als ik volle melk vergeet te kopen. Ook oké)

Lasagnebladen (smokkel: kant-en-klare lasagnebladen, gedroogd of ‘vers’, dat maakt niet zo heel veel uit)

  • 300 gram bloem
  • 3 grote eieren

Overige ingrediënten

  • 1 courgette. Gesneden in dunne reepjes of, nog leuker, gebruik een spiralizer!
  • harde geitenkaas (geraspt, ook geraspt te koop trouwens)
  • pijnboompitjes
  • Wil je niet-vega: een dikke plak schouderham, in reepjes gesneden. (smokkel, bakje hamreepjes, scheelt weer snijden en het vragen naar een dikke plak ham bij de slager…)

Bereiding

De enorme waslijst aan ingrediënten doet een lange bereiding vermoeden. Niets is minder waar. Met de smokkelingrediënten ben je natuurlijk nóg sneller klaar, maar ook zonder smokkelen is het prima te doen. Tenzij je zelf pasta maakt, dat vraagt om iets meer tijd. Daar gaan we:

Maak je verse pasta? Begin dan met het deeg. Lees hier hoe je dat ongeveer doet. Laat het deeg zeker een uurtje rusten in de koelkast voor je het weer even kneedt en in lange bladen draait met de pastamachine (of, bikkel met stevige armen, met de deegroller)

Voorbereidingen:
Zet de oven op 200 graden.
Snij de courgette in reepjes of gebruik de spiralizer.
Snij de ham in reepjes (of zet je bakje reepjes klaar).
Rasp je geitenkaas (of leg het zakje geraspte geitenkaas klaar).
Zet de pijnboompitten klaar.

Tomatensaus:
Snij de tomaten in blokjes (je mag het groene stukje verwijderen). Zet een pan op het vuur. Scheutje bakboter erin. Fruit de ui en knoflook even. Voeg vervolgens de tomaten en kruiden toe, op het Laurierblaadje na! Laat dit een minuut of tien op laag vuur borrelen. Pureren met de staafmixer, laurierblaadje toevoegen en lekker door laten pruttelen. (wil je een dikkere saus, gebruik dan maizena of tomatenpuree)

Bechamel:
Smelt de boter in een pan, laat het een klein beetje bruinen.
Voeg de bloem toe, goed roeren, zodat het een papje wordt. Even een beetje laten bakken…
Scheutje voor scheutje de melk toevoegen. Blijven roeren met de garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Zodra je alle melk hebt toegevoegd soms even stoppen met roeren. Maar niet te lang, anders krijg je van die vieze vellen op je saus. Brrrr… Je merkt dat de saus steeds een beetje dikker wordt. Plan dit proces een beetje richting opmaak van de lasagne.

Opmaak
Vet een ovenschaal in.
Begin met een laagje bechamel. Leg daar lasagnebladen op. Om en om maak je nu laagjes:
1. Courgette met tomatensaus
2. Ham met bechamelsaus en wat pijnboompitjes (of zonder ham, dan zou je wat geitenkaas op de bechamel kunnen strooien)

Ga zo door tot je laatste laag bechamel is. Strooi hier nog wat pijnboompitjes op en dan bedekken met geitenkaas.

Zet je schaal zo’n 20 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: