Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Lekker Veluwe

Eigen haard is goud waard – Lekker Veluwe

Eindelijk. Ik kan weer de keuken in!

LV060820152Zo getypt staat het wel heel wanhopig. Maar echt, ik kreeg afkickverschijnselen. Twee weken lang geen keuken voor mij. We verblijven all-inclusive in Turkije. Een resort in een uithoek langs de westkust. Het advies van David (op LekkerVeluwe.nl) vorige week was echt niet op te volgen, er is niets in de buurt. Geen zoektocht naar kleine restaurantjes, niet aanschuiven bij localo’s. Om eerlijk te zijn: de gedachte aan lange tafels toeristenvoedsel maakten me voor vertrek wel een beetje zenuwachtig.

Wat een geluk! Het resort blijkt een favoriet onder de Turken zelf, vanuit het binnenland op vakantie aan de kust. In zee luister ik een gesprek af tussen – ja echt – Duitse Turken en een Engelse Duitser. Over hoe Turks eten in Duitsland en Engeland nergens op slaat en hoe goed het eten in dit hotel is. Natuurlijk staan er ook standaardgerechten klaar voor de toeristen, maar ook een ‘afdeling Echt Turks’. Heerlijke bulghur, gekruide rijst, diverse stoofpotjes, vis, groenten, yoghurt met komkommer en kruiden, zacht lamsvlees… twee weken lang ligt er iedere dag iets nieuws op mijn bord. Ik raak twee weken lang geen pot of pan aan en toch eet ik lekker. Zo fijn!

LV060820153Toch. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Of eigenlijk “Food kruipt waar het niet gaan kan”. Op mijn strandbedje schrijf ik mijn schriftje vol ideeën voor thuis. Bij alles wat ik opschep bedenk ik een recept voor thuis. We bespreken zelfs plannen voor een kookboek. Als we aan de meiden vragen wat mama moet koken als we thuis zijn roept de jongste iets te enthousiast

Spruitjes!

Vandaag staan we weer met z’n drieën in de keuken. Geen spruitjes. Mirthe maakt ham-kaas rolletjes, Jelka snijdt de broccoli en ik zorg voor het fijne werk en de coördinatie. Teamwork met een smaakvol resultaat. De left-overs moeten in de koelkast voor de lunch van morgen. Het was een heerlijke vakantie, maar eigen haard is goud waard!

Ham-kaasrolletjes met knoflookbroccoli

LV060820154Ingrediënten

  • Bladerdeeg (zelfgemaakt of een rol vers deeg van de supermarkt)
  • Ham (naar smaak, ik gebruikte nu Coburger ham)
  • Kaas (wederom: kies zelf wat je lekker vindt, ik had nog belegen kaas in huis)
  • Twee eetlepels roomboter
  • Een eetlepel bruine suiker
  • Een eetlepel mosterd
  • Maanzaadjes
  • Broccoli
  • Knoflook
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Bereiden

LV060820157Rol het bladerdeeg uit op een snijplank. Om plakken te voorkomen leg je een vel bakpapier onder het deeg. Verdeel de ham over het deeg. Leg de plakken kaas op de ham. Rol het geheel op, zodat er een lange staaf ham-kaas-deeg ontstaat. Snijd de staaf in plakken. Vet een ovenschaal in en leg de rolletjes op de platte kant in de schaal.

Smelt de boter in een pannetje. Voeg mosterd, suiker en maanzaadjes toe en roer tot alle suiker is opgelost. Smeer met een bakkwastje de rolletjes ruim in met dit botermengsel. Bak zo’n 20-25 minuten op 200 graden.

Snijd de broccoli fijn en verdeel dit over een vel bakpapier (op een bakblik). Mix de parmezaan, de knoflook en de olijfolie tot een fijn mengsel. Verdeel dit over de broccoli. Eventueel sprenkel je nog wat extra olie, zodat alles voldoende bedekt is. Zet het bakblik 10-15 minuten in de oven, ook op 200 graden. Proef even of je de broccoli zacht en gaar genoeg vindt.

Eet smakelijk!

Gepubliceerd op Lekker Veluwe op donderdag 6 augustus 2015

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: