Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Lekker Veluwe

Lekker Veluwe: Lekker zooitje

Nee natuurlijk bedoel ik niet dat het bij Lekker Veluwe een lekker zooitje is. Maar mijn recept voor mijn tweewekelijkse blog op lekkerveluwe.nl is dat wel. Een heel lekker zooitje. Een toetje, gemaakt met zelfgemaakte mascarpone en lange vingers. Het recept van deze twee ingrediënten stond al eerder online. Nu dus verwerkt in een aardbeien-basilicumtiramisu.

Lekker zooitjeLekker veluwe mascarpone aardbeien basilicum tiramisu (1)Samen met Mirthe (8) en Jelka (bijna 6) iets lekkers maken. Nu ze wat ouder worden krijgen ze steeds meer interesse in hoe eten wordt klaargemaakt. Met twee foodies als ouders is het eigenlijk geen keuze, maar gelukkig vinden ze het echt leuk!

Ze stellen vaak de vraag waar het eten vandaan komt of waar iets van gemaakt wordt. Dat levert soms wat ingewikkelde vragen op. Leg maar eens uit hoe het komt dat de kip uit een ei komt en het ei uit een kip…

Sommige vragen zijn makkelijker en ook leuk om samen te doen. Koekjes bijvoorbeeld.  Vandaag maakten we lange vingers voor een zomerse aardbeien-basilicumtiramisu.

Ook de mascarpone is zelf gemaakt. Ooit uit nood geboren. Rond de kerst stond ik voor een leeg koelvak. Heel Nederland at tiramisu die kerst, geen mascarpone meer te krijgen. Nu had ik vlak daarvoor een doe-het-zelf-pakket om mozzarella te maken cadeau gegeven.  Als je dat zelf kan maken, dan moet mascarpone toch ook mogelijk zijn? Toch?

Het bleek een schot in de roos. Inmiddels, na een paar pogingen, vind ik mijn eigen mascarpone zelfs lekkerder dan die van de supermarkt. Op zich weinig werk, het is vooral veel wachttijd. Ook dit is heel leuk om met de kinderen te maken in het kader van “waar komt dat vandaan”.  Sterker nog, op deze manier is je mascarpone ineens een streekproduct!

Mirthe helpt met de laagjes, Jelka proeft liever. Basilicum, mascarpone, aardbeien, mascarpone, basilicum, aardbeien.  Vol concentratie vult ze de glaasjes. Het belangrijkste onderdeel wordt triomfantelijk in het toetje gestoken: de lange vinger. Ze is zelf enorm tevreden met het eindresultaat.

Glunderend kijken vier glimoogjes me aan. Tijd om te proeven! We scheppen wat laagjes op de lange vinger, waarna ze een hap nemen. De laagjes mengen en al snel is er geen laagje meer te zien.

Jelka weet het fantastisch te omschrijven:

Lekker zooitje, mama!

Recept: aardbeien-basilicumtiramisu


Lekker veluwe mascarpone aardbeien basilicum tiramisu (2)Mascarpone

Lange vingers

Basilicum-hazelnootpuree

Mix basilicum met twee eetlepels balsamicoazijn, een theelepel poedersuiker, een scheutje water en hazelnoten tot een puree.

Opmaken

Aardbeien pureren. Laagje mascarpone, laagje aardbeienpuree, laagje mascarpone, laagje basilicum, laagje aardbeienpuree. Wat verse aardbeien er bovenop en dan lekker wat lange vingers in het toetje steken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.