Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Lekker Veluwe

Lekker Veluwe

Sinds deze week mag ik ook voor de website LekkerVeluwe.nl schrijven. Een hele eer, vind ik! Ondanks dat ik niet in de Veluwe woon en kook. Ze willen graag de streek verbreden en zeg nou zelf…in ons kleine Nederland is bijna alles ‘uit de streek’, toch?

Mijn doel is vooral te schrijven over lekker eten uit de streek & het gezin. Dat moet wel lukken denk ik. Lees hier mijn eerste blog, mocht je die nog niet gezien hebben.

“Wat doen jullie eigenlijk voor werk?”

Twee jaar geleden zaten we bij het tienminutengesprek van onze oudste dochter (toen 6). Ze leerde schrijven en moest van de juf een vragenlijstje invullen met o.a. de namen en het beroep van de ouders. Tot dan toe noemde Mirthe ons werk (manager IT-support en communicatieadviseur) altijd ‘computeren’. Het antwoord aan de juf hadden we dan ook niet verwacht…en de juf ook niet.

Hoe het zo kwam

Het is nog maar vijf jaar geleden. ‘Via via’ kwamen we in contact met enthousiastelingen die een streekmarkt wilden organiseren en daar wel wat hulp bij konden gebruiken. Een half jaar later stond de eerste Smaak van de Streekmarkt in het stadshart van Amersfoort.

Er ging voor ons een wereld open. Tijdens die eerste markt abonneerden we ons op een foodbox met biologische streekproducten. De eerste boxen waren een groot raadsel. Kregen we nou pastinaak of wortelpeterselie? En die knol…koolrabi, koolraap, meiknol of knolselderij? Wat een hype leek werd een lifestyle. Onze lifestyle. We werden ons bewust van het hoe en waarom van lokale producten. Vijf jaar geleden wisten we nog van niets. Nu staan we op het punt een (streek-)foodhal te openen in Amersfoort. “Het Lokaal”. Hoe gek kan het lopen?

Op de markt

Onze interesse in streekproducten – en vooral onze passie deze interesse te delen – loopt misschien wat uit de hand. Dat werd tijdens dat tienminutengesprek wel duidelijk. De juf kon het antwoord van Mirthe namelijk niet helemaal plaatsen. Dat vroeg om nadere toelichting. Met een vragende blik gaf ze ons het lijstje:

Mijn ouders werken op de markt

Taart!

Komend weekend is er weer een Smaak van de Streekmarkt. Een mooie gelegenheid inkopen te doen voor de vulling van één van de favorieten van onze dochters: hartige taart. Het maakt ze eigenlijk niet zo enorm uit wat de vulling is. Het gaat om de koek. Hoe knapperiger de rand, hoe beter!

Hartige taart met snijbiet en spinazie

Ingrediëntenhartige taart snijbiet

 • 200 gram bloem (gezeefd)
 • 100 gram roomboter (gezouten)
 • 2 eieren
 • 250 gram snijbiet
 • 250 gram (wilde) spinazie
 • olijfolie
 • ongebrande cashewnootjes
 • 125ml kookroom
 • geraspte bunkerkaas*
 • knoflook
 • zout & peper

* Leuk detail: voor deze taart gebruikte ik Twentse Bunkerkaas (koe). Deze kaas rijpt zeven maanden in de oude munitiebunkers van voormalig vliegbasis Twente. In deze bunkers heerst een vochtig klimaat wat de smaak en smeuïgheid van de kaas ten goede komt. Heerlijke romige kaas, perfect om te raspen.

Bereiden

Kneed de bloem, roomboter en één ei tot een soepel deeg. Laat dit een half uurtje rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een koekenpan op het vuur, met een scheutje olijfolie. Rooster de cashewnoten. Strooi er tijdens het roosteren wat zout en peper overheen (op de streekmarkt verkoopt Rigault Thuisgemaakt heerlijk kruidenzout). Leg de nootjes op keukenpapier om ze wat te drogen. Verhit weer een scheutje olijfolie, roerbak de knoflook, snel gevolgd door de snijbiet en spinazie. Ook de nootjes kunnen er nu bij. Laat het geheel even uitlekken!

Nu doen we the Jamie. Tenminste, ik heb deze tip uit een boek van Jamie Oliver. Een natte bodem is niet lekker. Ik kan de taartbodem eerst blind bakken, maar soms heb ik gewoon geen zin in al die bakbonen en het kost meer tijd. Daarom, The Jamie:

Droog de wokpan af. Maak een vel bakpapier vochtig. Rol het deeg uit en leg het op het bakpapier. Leg dit in de wokpan. Zet de pan op het vuur en laat de onderkant van het deeg even wat voorgaren. Op deze manier wordt de onderkant van je deeg vast wat gaar, wat voorkomt dat je door de groentevulling een natte bodem hebt. Zet het vuur laag, anders brandt de boel aan.

Na een paar minuten vul je de taart met de groenten. Meng in een kom de kookroom met het ei en giet dit over de groenten. Strooi er kaas overheen en zet de pan in de oven. Is je pan breder dan de oven, dan kun je met wat hulp het bakpapier aan vier kanten oppakken en snel overhevelen in een ovenschaal. Nog 30 minuten in de oven en aansnijden maar!

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: