Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Story of my life

Lust ik niet…of toch wel? Doperwten!

IMG_2967Zou het zo begonnen zijn? Als student kocht ik geen dure kookboeken. Sterker nog, tot het moment dat ik op kamers ging kookte ik eigenlijk nooit! Eenmaal in Zwolle groeide de liefde voor de pannen. Met minimale stapjes, dat wel. Huisgenootje Lonneke was een ster in eenpansgerechten, we aten vaak pasta met ’tagliatelle roomsaus’. Dat gerecht maak ik nog steeds, maar dan ‘from scratch’, zonder Honigpakje.

Inspiratiebron

Eens per maand fietste ik om vanuit school naar huis: via de Albert Heijn. Niet voor de boodschappen, die waren wel een beetje boven mijn studentenbudget. Nee, voor de Allerhande. Een leuk blad vol makkelijke maaltijden. In de jaren die volgden vulde mijn kast zich met de mooiste kookboeken, maar de Allerhande blijft toch ook een inspiratiebron.

Doperwten

Naast die pasta had ik nog een favoriet studentenmaal. Dat at ik als ik alleen was. Lekker snel klaar. Doperwtjes, gebakken aardappeltjes en een tartaartje. Met een beetje mayonaise of appelmoes. Yum! Jammer genoeg lust Rinke geen doperwtjes, dus deze guilty pleasure staat alleen op het menu als ‘de kat van huis is’.
Dat veranderde toen ik vorig jaar deze taart op de voorpagina van de Allerhande zag staan. Wel een beetje anders dan ik gisteren maakte, maar een briljante inspiratie om tóch die erwtjes op tafel te krijgen. De eerste keer was het gelijk geslaagd, dus deze taart is al een tijdje vast onderdeel in het Amersfood-assortiment.

Courgettetaart met erwten, coburger, geitenkaas en dille.

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 potje erwten (ik had een blikje tuinerwtjes extra fijn van Bonduelle, 400 gr)
  • Verse dille
  • 125 – 150 gr zachte geitenkaas
  • 125 ml creme fraiche
  • 3 eieren
  • Coburger ham, iets van zes plakken
  • Bladerdeeg, zelf maken of kant en klaar kopen…wat jij fijn vindt.

Bereiding

Rol het bladerdeeg uit over een vel bakpapier en leg deze in de bakvorm (ik had een vierkante quichevorm van 15 x 15)

Leg nog een laag bakpapier over het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak het deeg zo’n 15 minuten op 200 graden.

Ondertussen meng je de geitenkaas, creme fraiche, eieren en doperwten. Snij een handvol dille fijn en meng dit door het erwtenmengsel. Naar smaak kun je nog wat favoriete kruiden toevoegen. Dit keer roerde ik er een lepeltje carribien spices van Jonnie Boer door.

Haal de bakvorm uit de oven, haal de bonen en het bovenste vel bakpapier uit de vorm en vul het deeg met het erwtenmengsel.

Snij lange linten van de courgette met een dunschiller en verdeel deze over het mengsel. Trek kleinere stukjes los van de plakken ham en stop deze tussen de linten. Verdeel nog wat dille over de taart.

Bak dit nog 20 – 25 minuten. Eet smakelijk!

De Allerhande doet het anders en ook die methode is aan te raden als je de courgette mooi bovenop wilt laten liggen. Je vult de vorm met deeg, schenkt daar gelijk het mengsel op en bakt dit 15 minuten. Het mengsel stolt dan al, zodat je courgettelinten netjes op het mengsel blijft liggen. Decoratief! Ik vond het niet zo nodig en bak liever het deeg eerst blind, zodat de bodem ook lekker knapperig wordt. 

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: