Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Mandilli di seta

Sinds ik ooit een workshop Bij Daphne heb gevolgd maak ik graag zelf verse pasta. Als je het deeg goed krijgt is het een fluitje van een cent. Oefening baart kunst, dat geldt hier zeker. Waar ik de eerste pogingen nog een ontplofte keuken vol bloem had, lukte het vandaag zonder al teveel strooiwerk heerlijke zachte pasta te maken. Hoera!

De truc is de juiste verhouding van bloem, ei en olie…en het kneden. Blijven kneden. Tot je handen niet meer willen en je spieren in je schouders verzuren. Duwen, trekken, kneden, duwen, trekken, kneden…tot het deeg zijdezacht aanvoelt. Geloof het of niet, dit is wat mij betreft een van de meest rustgevende werkjes. Love it!

De zijdezachte zakdoeken van Antonio Carluccio

Antonio is one-of-the Two Greedy Italians. Een BBC-serie waarin chefs Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo. Oorspronkelijk Italianen, succesvolle chefs in Londen. Ze keren terug naar Italië om te kijken hoe eten en koken zich daar in hun afwezige jaren heeft ontwikkeld. Zo gaan ze terug naar hun geboortesteden, laten ze zien hoe armoede heef geleid tot de beste gerechten van Italië en ze ontdekken hoe de moderne man in Rome leeft.
De serie heeft iets weg van Jamie’s reizen meets Stanford & Waldorf. Culinaire mopperkonten. Heerlijk om te zien. Hoewel acht afleveringen misschien ook wel weer genoeg was.

Antonio is een terugkerende gast in Masterchef Australia. In het vorige seizoen was het Italian Week en in de masterclass maakte hij zijn ‘Mandilli di Seta’, silk handkerchiefs…zijden zakdoeken. Het stond al heel lang in mijn to-do boekje om een keer te maken.

Zijn recept is eigenlijk te simpel om zelf te bedenken. Dat is niet onaardig bedoeld, in tegendeel. Ik denk vaak te moeilijk. Recepten met uren wachttijd, 1000 ingrediënten of minimaal zes pannen, tien potjes en twintig bakjes. Dit recept is, afgezien van het maken en draaien van de pasta, easy peasy. Alle ingrediënten in een bakje, mixen en je hebt heerlijke pesto al Genovese. Klaar! Hoewel…Antonio maakte de pesto in een vijzel. Daar had ik, na al het kneden, trekken en duwen van het pastadeeg geen geduld meer voor.

SONY DSC

Voor de pasta
250 gram bloem, type ’00’
2 eiwitten
3 eidooiers
2 scheutjes olijfolie (aanrader: de olio extra vergine di oliva bij oleo-italia in De Nieuwe Stad – oude Prodentfabriek)
snufje zout

Voor de pesto (is toch een beetje op smaak en gevoel…gewoon proberen)
Veel basilicum
50 gram pijnboompitten
80 gram parmezaan
2, 3 of 4 tenen knoflook (do you like it hot?)
Olijfolie
Schepje yoghurt
beetje zout

Maak een bergje bloem (met het snufje zout) op het aanrecht met in het midden een kuiltje. Hier giet je de eieren/dooiers in. Wil je niet van die kleffe plakvingers? Gebruik een vork. Roer vanuit het midden steeds meer bloem door de eieren, totdat alles gemengd is. Ik doe er meestal dan pas olijfolie bij en sla dan aan het kneden. Net zo lang tot het heerlijk zacht en glad aanvoelt. Laat het deeg een kwartiertje rusten.

Kan je ondertussen mooi de pesto maken. Ik doe de mixer-versie. Basilicumblaadjes, pijnboompitjes en knoflook mixen. Parmezaan erbij, weer mixen. Daarna steeds wat olijfolie toevoegen, totdat je het zelf lekker vindt.

Zet vast een grote pan water op het vuur.

Rol de pasta uit. Ik gebruik een pastamachine. De ‘zakdoeken’ moeten zo dun mogelijk zijn. Standje 1 dus. Het is even een werkje, maar ontzettend lekker!
Als je eenmaal alle pasta hebt uitgerold scheur je de lappen tot kleinere zakdoekjes. Dat scheuren geeft rafelrandjes. Volgens Antonio neemt de pasta dan de saus beter op.

Nu gaat het allemaal snel. In een hete koekenpan verwarm je de pesto met een scheutje water. Daar voeg je de yoghurt aan toe. Ondertussen kun je de pasta koken. Dat is echt in een minuutje klaar, omdat het pastadeeg vers is en flinterdun.

Giet de pasta af en vouw ze door de pesto en je kunt A Tavola!
Omdat ik ze in huis had, heb ik wat kastanjechampignons, de “wild mix” van de Paddenstoelenkraam en wat overgebleven pijnboompitjes toegevoegd. Maar dat is eigenlijk niet eens nodig. Puur pasta. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.