Amersfood

De piep na de beugel | Hoe is het nu?

Het wordt me zo vaak gevraagd, tijd voor een blog. Inmiddels heb ik lange tijd geen beugel meer. Al ruim een jaar loop ik rond met een mond vol rechte tanden. Mooier dan ik dacht dat het zou worden, zo fijn! Maar…heeft de beugel ook gedaan waar ik zo op hoopte?

Waarom die beugel?

Die eeuwige piep. 24/7 geluid in mijn hoofd. Nooit stil. Na een indrukwekkende documentaire over Gaby, stelden veel mensen mij dezelfde vragen:

Bij jou is het toch niet zo erg?

Of wil jij ook dood?

Nee, dat wil ik niet…

Nog steeds niet. Na zoveel jaren ‘orkest-in-mijn-hoofd’ heb ik leren leven met het geluid. Echter, de hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) werd ook steeds erger. Van soms een aanval van overgevoeligheid werd het een permanente last. Tot ik het punt bereikte dat ik liever niet meer naar feestjes, verjaardagen, concerten en andere drukke gelegenheden ging. Dat kon toch niet langer zo?

Mijn vermoeden dat vooral die overgevoeligheid wel eens te maken kon hebben met mijn gebit werd gelukkig gedeeld door een orthodontist. Met de uitspraak “de piep verdwijnt nooit, maar ik kan het misschien wel draaglijker maken”, startten we het traject. Anderhalf jaar slotjes, op weg naar een recht gebit, met op elkaar passende kaken.

Het was het waard!

Mijn laatste foto mét beugel…

Bijna twee jaar met een beugelbekkie. Het was wel een beetje afzien. Maar binnen vier maanden merkte ik al verschil! Nee, die piep werd niet zachter. Geen decibel. Nu, twee jaar nadat de beugel werd geplaatst, zit er nog altijd een non-stop orkest in mijn hoofd. Met het volume op zo’n 50 dB. Geen pretje.

Maar…de hyperacusis is drastisch verminderd! Twee jaar geleden kon ik nauwelijks meer ‘luisteren’. Inmiddels kan ik – met mijn oordoppen op maat met de één na ‘dichtste’ filter – weer naar de bioscoop of een concert. Op een goede dag doe ik zelfs wel weer eens het licht uit op een feestje 😉

Geen garantie…

Een succesverhaal? Grotendeels wel.
Een advies? Nee, zeker niet.
Twijfel je? Ga vooral praten met een orthodontist! Ik sprak er twee. De één wimpelde me al af in de mail…de ander had al eerder mensen met tinnitus behandeld. Eén van die drie werd na twee weken gillend gek van de beugel, dus die moest er direct uit. Kortom: het kan ook niet werken. En bij mij werkte het dus alleen voor de hyperacusis. Het gaf me zeker meer rust in mijn hoofd!

Daarom:

Peter, Hildebrand & team: bedankt!

(Ortholuna)

foto: gratisography

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.