Amersfood,  Lekker (lokaal) koken,  Lekker Veluwe

Oefening baart kunst – Lekker Veluwe

Niet alles lukt in één keer. Nieuwe ingevingen voor een recept slagen bij mij vaak pas na twee of drie keer. Eigenlijk wel het verhaal van mijn leven. Ik had twee pogingen nodig voor mijn B-zwemdiploma, mijn rijbewijs, mijn havodiploma en mijn mondeling examen vorig jaar voor een vakopleiding. Blijkbaar ben ik een stoomloco, ik moet even op gang komen.

Met recepten is het toch even passen en meten voor de juiste verhoudingen. Soms zit er een gelukstreffer tussen. Soms is het een geval van ‘de aanhouder wint’.

Zo wilde ik ooit een maanzaadcake maken. Makkie, dacht ik. Niet dus. Poging één was te nat. Poging twee was niet gaar. Poging drie kwam alleen in stukken uit de vorm. Bizar. Ik bakte de meest ingewikkelde taarten, maar een simpele cake lukte niet. Opgeven? Natuurlijk niet.

Jelka roertPoging vier. De juiste verhoudingen, bakblik ingepakt met papier, oven wat lager, tijd in de gaten houden… Geslaagd! Eindelijk. En nog lekker ook.

Nu in de vakantie hebben we weer wat meer tijd voor experimentjes. Samen met Jelka  (“ik ben bijna 6”) duik ik de keuken in. We hebben heerlijke Hollandse frambozen gekocht. Dat wordt een plaattaartje in twee lagen. De onderste laag boterkoek, de bovenste laag wat luchtiger. Helaas pakt de bovenste laag minder luchtig uit. Eigenlijk is het een beetje elastisch, gummy-achtig.

Nu kan ik Jelka daar de schuld van geven. Zij heeft geroerd. Zo gemeen ben ik natuurlijk niet, we proberen het gewoon nog een keer. Deze poging slaagt. En hoe! Met wat limoensap en rasp heeft de cake een lekkere frisse bite, zonder elastiek.

Oefening baart kunst, dat is duidelijk.

(Mag ik wel nog even kwijt dat mijn eerste poging ‘butter chicken’ gisteren wel erg goed lukte?)

Ingrediënten

Voor de onderste laag:Poging 1

  • 170 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 200 gram bloem

Voor de bovenste laag:

  • 2 eieren
  • 75 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels limoensap
  • frambozen

Garnering:

  • Limoenrasp

Bereiding

Kneed de ingrediënten van de bovenste laag tot een klef deeg. Vet een bakblik in (of gebruik bakpapier) en verspreid het deeg over de bodem. Niet te hard aanstampen, als de bovenkant wat hobbelig blijft, hecht de bovenste laag straks beter! Bak dit ongeveer 15 minuten.

Ondertussen klop je de eieren met de suiker, tot de suiker is opgelost. Meng daarna ook de bloem en het sap erdoor. Als laatste roer je de frambozen door het mengsel. Niet te hard roeren. De frambozen mogen wat ‘kruimelen’, maar hoeven niet helemaal tot moes geklopt te worden.

Haal het bakblik uit de oven. Giet het frambozenmengsel op de koeklaag. Alles weer terug de oven in: nog zo’n 15-20 minuutjes. Even in de gaten houden dat het goed gaart, maar de randen niet donkerbruin worden.

Eenmaal uit de oven even laten koelen. Frisgroene limoenrasp er overheen. Extra decoratie met wat poedersuiker geeft wel een leuk effect, maar voor de smaak hoef je dat niet te doen.

Poging 2

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.