Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Of je worst lust?

Voor de zoveelste keer kom ik ze tegen op een foodblog. Brandt&Levie. @ Worstmakers op Twitter. Steeds weer lees ik hoe lekker het vlees is. Iemand beweert zelfs dat ze de beste pancetta hebben. Ik ben de beroerdste niet, dat wil ik best een keer testen.

Dus toen ik vorige week in de FoodWeLoveBox fregula aantrof dacht ik: “mooie combi”.

Nou nee, dat dacht ik natuurlijk niet gelijk. Eerst vroeg ik me ernstig af wat fregula is (op internet ook wel fregola genoemd), hoe het smaakt en – niet onbelangrijk – hoe maak je het eigenlijk klaar? Het is dus pasta. Een specialiteit uit Sardinië. Maar je gooit het niet in een pan met water. Tenminste…als ik op internet zoek, maakt iedereen het klaar alsof het eigenlijk risotto is. Goed plan. Dat doe ik ook!

En toen kwam het idee van de pancetta. Vlak voor ik van het werk naar huis ga kijk ik op de site van Brandt&Levie of hun vlees ergens in de buurt verkrijgbaar is. Bijna maak ik een vreugdedansje als er een pin op de locatie van De Kopermolen verschijnt. Dat ligt dus precies tussen werk en huis! Vol verwachting stap ik de landwinkel binnen. Tijdens mijn zoektocht naar de worst grijp ik wat groenten, chips en yoghurt mee. Bij de vleeskoeling…geen B&L. Het zweet breekt me uit. Nee toch? Ik baal er altijd enorm van als ik een recept in mijn hoofd al compleet heb uitgeschreven, maar de ingrediënten niet kan vinden. Als ik me omdraai zie ik gedroogde worst. Natuurlijk! En ja hoor. Tussen de worsten van de Bucherie staat een klein mandje met twee stukjes vacuüm verpakte pancetta van “de worstmakers”! Zou de dame bij de kassa zien dat er een euforisch blij meisje staat af te rekenen? En ik weet nog helemaal niet of het lekker is. Eigenlijk best stom dit.

Eenmaal thuis ga ik aan de slag. Als het vacuüm wordt verbroken komt er een geur uit de verpakking die direct mijn smaakpapillen triggert. Het water stroomt in mijn mond. Dat belooft wat! Als ik het vlees in reepjes snij zie ik hoe mooi het is. Daar moet even een foto van gemaakt worden.

Het uiteindelijke gerecht is heerlijk. Geslaagd recept, die deel ik graag! Heb je nou geen Brandt&Levie in de buurt. Het is het omrijden waard…maar een pancetta of iets vergelijkbaars uit de buurt is natuurlijk ook prima.

Het beste van alles? Dit recept is lekker met zes ingrediënten. Komt wel door de heerlijk gekruide pancetta, dus als je iets anders gebruik, even kruiden naar smaak 😉

Voor 2 personen:

200 gram Fregula
scheutje witte wijn
500 ml paddenstoelenbouillon
Chinese kool
Pancetta
Pecorino

Pancetta in een droge pan bakken. Fregula toevoegen en alles met een scheut wijn erbij ‘roerbakken’. Als de wijn is verdampt voeg je scheut voor scheut de bouillon toe. Blijven roeren! Als alle bouillon is ingekookt en je de fregula lekker zacht vind (proeven dus!), voeg je de kool toe. Heel even mee laten bakken. Opscheppen en lekker veel pecorino er over raspen. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.