Amersfood

Oordoppen, de condooms van 2015

Ja, het staat er echt. En ik meen het ook nog. Oordoppen lijken wel de condooms van 2015. Ik werkte vroeger in de drogist van de V&D. Enorm populair onder jongeren. De drogist was namelijk redelijk weggestopt achterin een hoekje, direct naast de achteruitgang naar de parkeerplaats. Condooms kopen kon dus aardig anoniem. Fluisteren wat je wilt, snel betalen, liefst voor die tijd de buit al in een tasje (want bij een V&D-zakje denk je niet direct aan condooms,toch?) en snel via de achteruitgang het pand verlaten.

red-condoms-849407_1280De grootste hilariteit ontstond toen een stotterende jongen aan de balie een pakje “H, h, h, h….” vroeg. Ik heb alles met een h opgenoemd. Hij kwam er maar niet uit. Tot het juiste woord, redelijk luid ook, uit zijn tenen kwam: “Condooms!” Hij roodgloeiend, ik keurig in de plooi. Later in de kantine kreeg ik toch met terugwerkende kracht wel de slappe lach (slap, hihi). Verder was ik toch blij dat ik een heleboel jonge mensen kon voorzien in de producten die ze hard nodig hadden, maar eigenlijk niet durfden aan te schaffen.

Inmiddels is het kopen van condooms niet meer zo’n taboe, volgens mij. Eerlijk: het is voor mij al heel wat jaren geleden, maar ik heb het gevoel dat de schroom er nu wel vanaf is. Hoewel het werkelijk gebruik volgens mij nog altijd beter kan, is het kopen ervan geen ramp meer. Sterker nog, als ik af en toe zap langs die jongeren-op-vakantie-programma’s kijk, lijkt het zelfs cool om te laten zien hoeveel pakjes condooms je mee hebt. “Zo, jij bent wat van plan, gast!”

Misschien de tijdsgeest, maar ik denk dat zeker de campagnes, programma’s als Spuiten en Slikken en gewoon de algemene aanvaarding het bij je hebben van condooms in sommige groepen zelfs als cool wordt gezien. Toch?

En dan nu: tinnitus

Het staat vandaag groot in de krant. Jongeren weten wel dat je door luide muziek een gehoorbeschadiging kunt oplopen, maar…boeiuh! Sterker nog. RTL Nieuws:

Schermafdruk 2015-10-19 12.53.45

Het ging wel over. Dus waarom zou je? Waarom zou je van die stomme oordoppen in doen? Zo erg is het toch niet om thuis te komen met een piep in je oren? Die gaat wel weer weg, toch? “Mij overkomt dat niet!

Begin dit jaar was de week van het oorsuizen. Journalisten van diverse nieuwsprogramma’s gingen de straat op met  koptelefoons. Door die koptelefoons klonk een helse pieptoon, tinnitus. De jongeren luisterden, zetten de koptelefoon weer af en zeiden nonchalant: “Ja, dat hoor ik ook wel eens.” Ik voelde me machteloos op het moment dat ze de schouders ervoor ophaalden. Nee, het was geen reden het volume zachter te zetten. Een jongen zei zelfs: “Dat zien we dan wel weer.” Blijkbaar is het dragen van oordoppen niet cool. De noodzaak van goede gehoorbescherming weegt niet op tegen ‘de last’ om doppen te dragen. Waarom?

Hoezo, dat zien we dan wel weer? Je hebt geen idee wat je zegt, knul.

Dag in dag uit herrie in je hoofd. Ik kan die koptelefoon niet afzetten. Het zit in mijn hoofd. Altijd! Soms hoor ik geluiden van buiten niet, omdat mijn piep overstemt. Soms denk ik dat ik iets wel hoor, maar dan blijkt het een nieuw geluid in mijn hoofd te zijn. Die gaat dan na een tijdje gelukkig nog wel weg, maar er komt vast een tijd dat ook dat nieuwe geluid blijft hangen.

Oordoppen? Cool!

Als ik vandaag dat droevige nieuws lees, blijkt dat die week van het oorsuizen niet heel veel effect heeft gehad. Blijkbaar lukt het niet om jongeren bewust te maken van de gevolgen van harde muziek. Blijkbaar realiseren zij zich niet dat zo’n tijdelijke piep in je oren ook permanent kan worden. Dat ze zich niet realiseren wat de nadelen zijn van permanente herrie in je hoofd, tja, wat je niet meemaakt kun je niet beseffen Zolang ze die koptelefoon van de journalisten af kunnen zetten, is het ook niet te bevatten.

OordoppenMaak gehoorbescherming cool! Soms zie je plaatjes op Twitter van kleine kids op een festival met zo’n enorme koptelefoon op. Gek genoeg vinden festivalgangers dat dan weer wel cool (of zelfs ‘cute’). Waarom zijn oordoppen dat dan niet? Je ziet mijn oordoppen niet eens zitten.

Er zijn zelfs doppen met glitters verkrijgbaar, hoe cool is dat? Als we in staat zijn van die idiote mannenknotten en baarden hip te maken, dan moet dat met een paar van die dopjes toch ook lukken? Waarom zou je een mietje zijn als je doppen draagt?

De muziek is mooier (echt!) en ach, praten bij die herrie kun je toch niet, dus laat dat geen belemmering zijn. Overigens kan ik prima converseren met de persoon naast mij tijdens een concert hoor.

Zullen we een mooie campagne bedenken?

Plug it in!

Hoewel…..dit gaat al de goede kant op (dank Mertabi):

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: