Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

Oreo vs Witte Chocolade

oreo fudge bijenkorfOreo’s en witte chocolade. Eigenlijk hoef ik niets meer te typen, toch? Ieder recept dat begint met deze twee ingrediënten is geslaagd. Wat mij betreft. Ik ben dol op Oreo’s.

Chill Out

“Vroeger” lagen de Oreo’s nog niet in iedere supermarkt. Tenminste, niet in onze buurtsuper in Zwolle. Wij gingen er speciaal voor naar de kelder van de Bijenkorf. Daar had je een coole jongerenafdeling: Chill Out. Gave kleding (veel te duur eigenlijk) en leuke hebbedingen. Maar het beste: allerlei Amerikaanse lekkernijen. Toenmalig vriendje woonde achter de Bijenkorf in Arnhem. Daar kochten we altijd de mix voor brownies, met zo’n opvouwbare bakvorm. Er gingen heel wat pakken brownies doorheen in die tijd. Soms zelfs als lunch of avondeten.

Oreo madness

In die Chill Out zag ik voor het eerst Oreo’s. Door de kleur dacht ik heel lang (ja, ik was ook zo’n boer die iets niet kent…) dat ze naar drop smaakten. Geen idee hoe ik daarbij kwam. Het trok me voor geen meter, zo’n zwart koekje. Zeker niet toen bleek dat je ze moest opendraaien, aflikken, dippen in de melk en dan moest opeten. Gadver. Koekjes in de melk, brrr. Dan liggen er allemaal kruimels in je beker. Niets voor mij. Studiegenootjes gingen compleet mee met de Oreo madness, ik begreep er niets van.

Tot ik toch die eerste Oreo at.

Verkocht.

Sindsdien gebruik ik de koekjes voor diverse baksels. Als bodem voor een cheesecake of een malibu-frambozentaartje. Of in stukjes in een biscuittaart. Lekker!

Fudge

Voor kerst maakte ik diverse smaken fudge. Caramel met zeezout, chocolade met amandel en een nieuwe versie: oreo met witte chocolade. Ik moet toegeven: de fudge moest eigenlijk iets langer in de koeling, het was nog erg zacht. Maar potverdikkie, zó lekker! Het is zo makkelijk om te maken. Dat moet gedeeld worden. Hier maak je vriendjes mee 😉

oreo fudge bijenkorfIngrediënten

  • Een half pakje Oreo’s
  • 200 gram witte chocolade
  • 200 ml gecondenseerde melk

Dat is alles. Echt waar! Ik kan het veel moeilijker maken met boter en suiker en weet ik het wat allemaal. Maar het gaat mij juist om de eenvoud voor een smaakvol snoepje. Nog drie stappen te gaan:

  1. Chocolade in de melk (au bain marie) verwarmen en smelten.
  2. Oreokoekjes in een keukenmachine verkruimelen
  3. Alles door elkaar, in een bakvorm (niet invetten: bakpapier of folie is goed) en zeker een dag laten opstijven in de koelkast.

Op de foto staat ook de choco-amandelversie. Vervang Oreo door Amandel en Wit door Puur…
Eet smakelijk! Niet teveel achter elkaar hoor, dan word je misselijk 😉

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.