Amersfood

Geroosterde pompoen met pasta | Het is herfst!

Pompoen. Niet te geloven dat ik pas sinds vorig jaar met pompoen kook. Toch? Voor die tijd wist ik gewoon echt niet wat ik ermee moest. Of nee, laat ik eerlijk zijn. Ik dacht dat ik het echt niet lekker vond.

Ik zag pompoen meer als een beetje suffe decoratie in de herfst. En de Amerikaanse Halloweentaferelen waren (zijn, sorry) al helemaal niet aan mij besteed.

Tot mijn nieuwsgierigheid de overhand nam. Want, als zoveel mensen aan de pompoensoep en andere pompoengerechten gaan. Dan zou het best wel eens lekker kunnen zijn. Toch?

Pompoen is zoveel werk! Of toch niet?

pompoen pastaDat was mijn volgende drempel. Veel werk. De zaden eruit halen, schillen, bakken, koken, braden, weet ik veel… Maar ook dat bleek allemaal wel mee te vallen. Dit recept, pasta met pompoen, was vooral veel wachten.

Maar hé.

Terwijl die pompoen in de oven zijn ding ligt te doen, kon ik mooi een aflevering van Masterchef Australia kijken. Een heel tof seizoen dit jaar. Een nieuwe jury, maar met oud-deelnemers voor een ‘second chance’. Ondanks dat ik dát niveau nooit zal halen, doe ik toch weer inspiratie op voor een volgende kooksessie @ huize AmersFood.

Zo zag ik broodkruim-ijs, op een fantastische Tarte Tatin. Maar goed, dat is voor een volgende keer. Nu eerst die pompoen!

Ingrediënten – pasta met pompoen

Ik maakte deze pasta met 10 ingrediënten:

  1. Pompoen, een oranje Hokkaido-pompoen
  2. Knoflookolie, dit is echt de lekkerste (of zelf maken…)
  3. Grof zeezout
  4. Szechuanpeper (doe ik bijna overal op…beetje ‘citrussig’
  5. Rode peper
  6. Salie, groeit als kool in mijn mini-moestuin, dus ik gebruikte veel!
  7. Room: slagroom, kookroom, vegan room, wat jij lekker vindt
  8. Pijnboompitjes, geroosterd
  9. Pasta, in mijn recept tagliatelle. Maar kies vooral zelf iets lekkers uit.
  10. Eventueel wat zachte geitenkaas

Bereiding

De oven mag op 200 graden voorverwarmen. pompoen op bakplaat
Snij met een scherp met de pompoen door de helft. Pas op je vingers!

Haal de pitten uit de pompoen. Je zou deze kunnen schoonmaken en roosteren in plaats van de pijnboompitten. Heb ik nu niet gedaan.

Snij de halve pompen nog eens door de helft en dat weer door drie of vier. Maakt niet uit, ik kwam op 12 parten pompoen uit. Je hoeft de pompoen dus niet te schillen!

Smeer de parten in met knoflookolie. Je kunt dit doen door ze in een kom te husselen. Of bestrijk ze met een kwastje, dan heb je ook geen vieze vingers.

Leg de parten op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zout, peper en fijngesneden salie erover en hop: ongeveer 45 minuten in de oven.
Dit zijn net genoeg minuten om een aflevering van je favoriete serie te kijken 😉

Ben je niet zo van de series, dan kun je ook ondertussen vast de rode peper en nog wat salie fijnsnijden, de pijnboompitten roosteren en een pan water voor de pasta opzetten.

De pompoen is klaar, de rest dan ook bijna!

pompoenpureeAls het goed is schraap je het vruchtvlees van de pompoen zo van zijn schilletje af. Doe dit in een kom en meng het met de fijngesneden rode peper en salie. Zet een hapjespan op het vuur, beetje boter of olie erin laten smelten en dan de pompoen nog even lekker aanbakken. Het is een dikke puree, die je nu kunt verdunnen met room. Maak het niet te dun, want als je pasta gaar is, voeg je nog een kopje kookvocht van de pasta bij de saus, zodat alles echt lekker bindt!

Terwijl je aan het roeren bent, ligt de pasta dus al lekker in het kokende water. Giet af, bewaar een kopje kookvocht en voeg dat dus nog even toe aan je saus. Proef of je het lekker vindt zo. Wellicht wil je er nog wat zout of peper aan toevoegen.

Ik roerde de pasta direct door de saus. Geen schoonheidsprijs, maar dan kan alles vast aan elkaar wennen 😉

De pasta op het bord, pijnboompitjes erover, met – als je net zo’n salie-fan bent als ik – nog wat salie als garnering. En, omdat ik geitenkaas en pompoen samen echt heel lekker vind: nog een beetje geitenkaas. Onze dochters kregen parmezaan. (Rinke misschien wel allebei….)

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.