Amersfood,  Lekker (lokaal) koken

¿Quieres un caramelo?

Vakantie of niet, lekker koken is altijd leuk! Ook in Spanje. In een prachtig huis op een berg in Andalusië. Met een oprit waar je ‘u’ tegen zegt en we blij zijn dat we een jeep tot onze beschikking hebben. Misschien maken we daar nog wel een filmpje van…

Elke avond eten we vers. De supermarkten en andere winkeltjes hebben genoeg lekkers om uit te kiezen. Frittata, tortilla, pasta, hartige taart, salade, couscous en natuurlijk steken we zo nu en dan de barbecue aan. De royale keuken in dit huis vraagt er gewoon om. Je móet! Ik móet!

Zo kwam ik op het idee ook iets zoets te maken. Spanjaarden zijn dol op zoet. Op internet lees ik dat de Spanjaard Fernando Cortez (wat een mooie achternaam…) in 1528 vanuit Mexico cacaobonen mee naar Europa. Ze maakten er een zoete chocoladedrank van door er suiker en vanille bij te doen. Het recept hielde de Spanjaarden geheim zodat zij de enige waren die wisten hoe je die drank moest maken. De chocoladedrank werd super populair in Europa dat ook andere ontdekkingsreizigers op zoek gingen naar cacaobonen. Ze kwamen er ook achter hoe de chocoladedrank gemaakt werd en gingen dat aan iedereen in Europa vertellen. Toen werd de chocolade steeds meer gedronken.

Inmiddels worden cacaobonen niet alleen maar gebruikt voor drank. En ook mijn creatie is niet om te drinken, maar om te eten! ¿Quieres un caramelo? (Wil je een snoepje?)

IMG_1041.JPG

Chocoladefudge met gekonfijte sinaasappel en amandelen.

Gekonfijte sinaasappel
Er zijn verschillende methoden te vinden om sinaasappel te konfijten. Van ‘een half uurtje werk’ tot ‘een proces van drie of vier dagen. Ik ben voor de korte editie gegaan. Misschien is dat minder lekker, maar…als ik het eindresultaat proef…dan moet de lange versie wel extreem lekker zijn. 😉

Dus: de korte versie.
Ik heb voor de fudge één sinaasappel gebruikt. Was de sinaasappel. Snij dikke plakken schil van de sinaasappel en maak hier kleine blokjes van. Pers het sap uit de sinaasappel.

Doe koud water (net zoveel gram als de sinaasblokjes) in een pannetje met de sinaasappelschilblokjes. Breng dit aan de kook. Giet af en voeg weer koud water toe. Als dit kookt weer afgieten en het proces nog twee keer herhalen. De vierde keer niet afgieten, maar het sap van de sinaasappel toevoegen en een gelijke hoeveelheid suiker. Zet het vuur laag en laat dit ‘konfijten’ tot de blokjes mooi doorschijnend zijn.

De chocoladefudge
350 gram pure chocolade (minimaal 70%)
Een blikje gecondenseerde melk
25 gram roomboter
150 gram amandelen (of andere nootjes die je lekker vindt)
De gekonfijte sinaasappelblokjes
Kaneel
Zout

In een pannetje de melk, chocolade en boter smelten. Snufje zout erbij. Blijf roeren tot het een gladde massa is. Hak de amandelen grof en voeg deze toe aan het mengsel. Ook de sinaasappelblokjes mogen erbij. Roer er nog een beetje kaneel doorheen en giet het mengsel in een vorm met bij voorkeur strakke hoeken, zodat je mooie vierkante blokjes kan snijden. Om de chocoladefudge straks makkelijk uit de vorm te halen gebruik je (niet vet) bakpapier.

Laat dit opstijven in de koelkast. Dat duurt wel even, dus maak het ’s ochtends voor het toetje van die avond. Of, zoals ik heb gedaan…nog even snel maken voor het slapen gaan (beetje meesnoepen mag) en dan heb je de volgende dag heerlijke fudge!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: